Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Топ 15 фармацевтични компании по приходи за 2019г

Напоследък производителите на лекарства изпитват голям ценови натиск, но ключовите участници на фармацевтичния пазар знаят как да се адаптират. След редица сливания и придобивания, намаление на разходите и други стратегически корекции, някои производители на лекарства успяха да се изкачат на върха и да заемат челни мяста в списъка с най-печелившите фармацевтични компании.

 1. Johnson & Johnson
 2. Roche
 3. Pfizer
 4. Novartis
 5. Merck & Co.
 6. GlaxoSmithKline
 7. Sanofi
 8. AbbVie
 9. Takeda
 10. Bayer
 11. Bristol Myers Squibb
 12. AstraZeneca
 13. Amgen
 14. Gilead Sciences
 15. Eli Lilly
Натиснете на снимката за увеличение

Както можете да видите от тази класация, компаниите, които заемат челни места през тази година, се отличават с мощно портфолио от лекарства в нишови сегменти като онкология, имунология и лекарства сираци. Takeda, например, зае своето място в списъка благодарение на придобиването на Shire, която имаше в активите си няколко блокбъстера за лечение на редки заболявания.

Ваксините също са важен компонент: компаниите, които се развиват в тази насока, са в челната десятка. В допълнение, клетъчната и генната терапия продължават да напредват и това е очевидно в случая на Novartis и Roche. Както показват отделните профили на фирмите, лансирането на нови продукти е изиграло сериозна роля – те са успели да компенсират тежки загуби на патенти, какъвто е случая при Pfizer.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече