Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Помогнете на пациентите да изберат правилния термометър

В сезонът на настинките и грипа, а сега и коронавирус, пациентите в аптеката често питат кой тип термометър е най-удачен за измерване на повишена температура.

Ето някои насоки, с които можем да ориентираме пациентите:

Електронните термометри са сравнително евтини и повечето могат да се използват за измерване на температурата орално, ректално и под мишницата.

Обяснете, че ректалните термометри обикновено са най-подходящи за кърмачета и малки деца, тъй като биха дали най-точни резаултати, оралните също са добър вариант за пациенти на възраст над 4 години, а под мишниците обикновено са най-малко точни, особено при деца.

Ушните или тимпаничните термометри дават бързи резултати, но трябва да бъдат правилно разположени в ушния канал за точно отчитане. Избягвайте тимпаничните термометри за деца с ушни инфекции или бебета под 6 месеца, защото ушния им канал е твърде малък.

Челните или темпоралните термометри използват инфрачервена технология за измерване на количеството топлина, произведено от темпоралната артерия. Някои изискват поставяне на устройството на челото, докато други са „без докосване“.

Обяснете на пациентите, че са лесни за използване, но обикновено са по-скъпи и могат да бъдат неточни при неправилна употреба.

Термометрите за биберони могат да бъдат изпробвани за бебета на 3 и повече месеца, ако други опции не са практични. Но посочете, че те трябва да се държат в устата до 6 минути, за да се получи най-точното отчитане.

Термометрите за носене и лентите за смяна на цвета не са надеждни. Насочете пациентите, които питат за това, към други възможности.

Важни точки относно избора и използването на термометри

  • Когато избирате термометър, вземете предвид възрастта на пациента, способността му да следва указанията за употреба, точността и цената.
  • Посъветвайте пациентите винаги да четат инструкциите, приложени към термометъра, и да почистват термометъра преди и след всяка употреба.
  • За да се наблюдават точно промените по време на заболяването, пациентите трябва да използват един и същ термометър и едно и също място на измерване
  • Обяснете на пациентите, че измерванията на температурата имат различни нормални стойности в зависимост от използвания за измерване маршрут

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече