Speak up for your #PharmacyHeroes

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

#WorldHealthDay се чества на 7 април. Тази година акцентът ще бъде върху медицинските сестри и акушерки. Световната здравна организация оповести това решение на 72-та Световна здравна асамблея. „Take a minute to say THANK YOU е мотото, определено от Световната здравна организация. Двете професионални групи определено са спечелили признателността, която заслужават. Мотото беше определено преди кризата с COVID-19.

Международната федерация на фармацевтите (FIP) вижда още една професионална група в здравеопазването, която е на първа линия. Персоналът в аптеките твърде често се забравя, а няма съмнение, че той има изключително важен принос, в световен мащаб, за справяне с кризата с COVID-19. В България, например, това още не е оценено от правителството.

Нямаме статистика колко пациенти са посетили аптеките в България откакто започна кризата, но според статистика от Полша 21 милиона поляци са посетили 12 184 аптеки в рамките на осем дни поради затворени медицински практики. „Повече от всякога искаме гласът на фармацeвтите да бъде чут и истинският принос на нашата професия да бъде признат“, казва фармацевтът Пьотр Меркс.

Със своя екип той е сглобил видео за кампанията на FIP „Speak up for your #PharmacyHeroes“ То показва, че фармацевтите по света са помогнали за спасяването на човешки животи при много кризи – така е и сега. FIP призовава фармацевтите да участват в кампанията, като публикуват свои снимки с хаштаг #PharmacyHeroes, а за снимката да оформят с ръцете си английската буква „P“ за „Pharmacy“(аптека).

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ