Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Sanofi започва проучване на sarilumab срещу усложненията на COVID-19

Sanofi и Regeneron Pharmaceuticals обявиха, че са започнали клинично проучване за оценка на sarilumab (Kevzara®) при хоспитализирани пациенти, с тежка форма на COVID-19.

Sarilumab е човешко моноклонално антитяло (подтип IgG1), което се свързва специфично с разтворимите и мембранно-свързаните IL-6 рецептори (IL-6Rα), и инхибира IL-6-медиираната сигнализация, която включва широко разпространения сигнално-трансдукционен гликопротеин 130 (gp130) и сигнален трансдюсер и активатор на транскриптон-3 (STAT-3). При функционални, базирани на човешки клетки тестове, sarilumab е в състояние да блокира IL-6 сигналния път, измерено като инхибиране на STAT-3 само в присъствието на IL-6.

IL-6 е плейотропен цитокин, който стимулира различни клетъчни отговори, като пролиферация, диференциация, преживяемост и апоптоза и може да активира хепатоцитите да освобождават острофазови протеини, включително С-реактивен протеин (CRP) и серумен амилоид А.

Проучването на sarilumab, при пациенти с COVID-19, ще започне в медицински центрове в Ню Йорк, един от най-засегнатите региони на американската епидемия от COVID-19 и ще оцени безопасността и ефикасността на добавянето на sarilumab, добавен към обичайната поддържаща грижа, в сравнение с поддържаща грижа плюс плацебо. Многоцентровото, двойно-сляпо проучване във фаза 2/3 има адаптивен дизайн с две части и се очаква да обхване до 400 пациенти.

Първата част ще набира пациенти с тежка инфекция на COVID-19 в приблизително 16 американски центъра и ще оцени въздействието на sarilumab върху треската и нуждата на пациентите от допълнително прилагане на кислород. Втората, по-голяма част от проучването ще оцени подобряването на дългосрочните резултати, включително предотвратяване на летален изход и намаляване на необходимостта от механична вентилация, допълнителен кислород и / или хоспитализация.

Учените имат предварителни доказателства, че IL-6 може да играе ключова роля за стимулиране на възпалителния имунен отговор, който причинява остър респираторен дистрес синдром (ARDS) при пациенти с тежко състояние от COVID-19. Първоначалните резултати от друго проучване установява, че пациентите с COVID-19 имат бързо намаляване на треската и 75% от пациентите са с намалена нужда от допълнителен кислород в рамките на дни след получаване на друг IL- 6 рецепторно антитяло (тоцилизумаб). Въз основа на тези резултати наскоро Китай актуализира своите насоки за лечение на COVID-19 и одобри използването на този инхибитор на IL-6 за лечение на пациенти с тежко или критично заболяване.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече