Лечебни растения в ранните етапи на ДПХ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Лечебните растения имат традиционна употреба за облекчаване на симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Обичайно се прилагат в ранен стадий на заболяването, когато симптомите са леки до умерени и ДПХ е потвърден като диагноза след медицински преглед. Пациентите трябва да знаят, че растителната терапия може да подобри симптомите, но не влияе върху прогресията на заболяването. Следователно това по никакъв начин не може да замени редовните прегледи. Лекарствата също трябва да се приемат редовно и постоянно. Използват се най-често екстрактите от плодове на Сао Палмето (Палма джудже; Serenoa repens), корен от коприва и тиквени семки, както и дроги, съдържащи фитостерол (β-ситостерол).

Екстрактите от палмето съдържат фитостероли и свободни мастни киселини. Наред с други се предполагат и антиандрогенни ефекти, намаляване на 5α-редуктазата, намаляване на растежните фактори и противовъзпалителни свойства. Комитетът по растителни лекарствени продукти HMPC на EMA удостоверява добре установена употреба на гъст екстракт с хексан като екстракционен агент. Използват се и течни екстракти с етанол като екстрагент. За тях HMPC удостоверява традиционна употреба.

Смесени доказателства

Екстрактите от корен на коприва съдържат, наред с други неща, β-ситостерол, лектини и ненаситени мастни киселини, високи концентрации на витамини А, С, Е, D и К и множество минерали (желязо, калций, магнезий , калий, фосфат, хлор и други). И тук доказателствата са ограничени. HMPC удостоверява традиционно приложение.

Ситуацията е различна при комбинацията от екстракти от плодове на палмето и корен от коприва. Доказано е, че превъзхожда плацебо, както по отношение на симптомите, определени с помощта на Международен простатен симптоматичен индекс (IPSS), така и по отношение на намаляването на количеството остатъчна урина ( DOI: 10.1007 / s001310050033 ). Обемът на простатата обаче остава постоянен.

Тиквените семки съдържат, наред с други неща, стерини, каротеноиди, селен и магнезиеви соли. Предполага се, че според механизмите на действие имат антиандрогенен и противовъзпалителен ефект, както и въздействие върху гладката мускулатура на пикочния мехур и простатата. Едно проучване показва статистически значимо намаляване на честотата на уриниране (DOI: 10.1007 / s001310050432).

Фитостеролът (β-ситостерол) се получава от корените на кафирското лале и от дървесината на борови и смърчови видове. Той има слаб антиандрогенен ефект, като инхибира 5α-редуктазата и по този начин намалява превръщането на тестостерона в дехидротестостерон. In vitro е описано и влияние върху метаболизма на простагландините в простатата. В две проучвания е установено, че превъзхожда плацебо (DOI: 10.1016 / s0140-6736 (95) 91085-9; DOI: 10.1046 / j.1464-410X .1997.t01 -1-00362.x). 

АВТОР