Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Пост-SSRI сексуална дисфункция

Огромна част от хората, които приемат антидепресанти, изпитват някаква форма на сексуални странични ефекти.

Повечето хора, които приемат селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин (SSRI), инхибитор на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRI) и някои трициклични антидепресанти ( clomipramine и imipramine ), ще почувстват някаква степен на безчувственост в гениталиите, често в рамките на 30 минути след приема на първата доза.

Често използваните SSRI включват: paroxetine, fluoxetine, sertraline, citalopram, escitalopram и vortioxetine .

Често използваните SNRI включват: venlafaxine, desvenlafaxine и duloxetine.

Някои антидепресанти, като trazodone (Trittico) и mirtazapine (Remeron), нямат изразени странични ефекти по отношение на сексуалността, тъй като инхибират 5-HT2A рецопторите, отговорни за тези странични ефекти.

Какво представлява сексуалната дисфункция след SSRI?

Пост-SSRI сексуалната дисфункция (PSSD) е ятрогенно състояние, което може да възникне след употреба на антидепресанти, при което сексуалната функция не се връща напълно в нормално състояние след прекратяване на SSRIs, SNRIs и някои трициклични антидепресанти.

Някои хора развиват сексуални странични ефекти при прием на антидепресанти, които или остават напълно, или не отзвучават напълно при спиране на лекарството. За други състоянието се появява само по времето на прием на лекарствата и отшумява напълно след това.

PSSD засяга както мъжете, така и жените. Това може да се случи само след няколко дни прием на антидепресант и може да продължи месеци, години или неопределено време.

В проучване на Montejo et al, група пациенти, които са имали сексуални странични ефекти по време на прием на SSRI, са преминали към допаминергичния антидепресант amineptine. След шест месеца 55% от пеациентите все още са имали някакъв вид сексуална дисфункция. Това се сравнява само с 4% в контролната група, които са били лекувани самостоятелно с amineptine и не са били изложени на SSRI.

Симптоми

Симптомите на PSSD могат да включват:

  • Намалено генитално усещане / генитална анестезия
  • Еректилна дисфункция / намалено вагинално овлажняване
  • Забавяне или невъзможност за оргазъм (аноргазмия)
  • Слаби или „заглушени” оргазми
  • Намалено либидо
  • Намален отговор на сексуални стимули
  • Намалена или липса на нощни ерекции
  • Преждевременна еякулация
  • Намалена чувствителност на зърната при жени

Някои страдащи изпитват забележимо намаляване на чувствителност в слабините – описвайки гениталиите си като по-малко чувствителни или изтръпнали, сякаш изложени на упойка. Други възприемат малка или никаква промяна в усешането, но забелязват намаляване на сексуалното желание. Тези проблеми могат да бъдат придружени и от намалена чувствителност на зърната.

Обикновено оргазмът се преживява с намалено или загуба на приятно усещане, често наричан оргазъм без удоволствие или приглушен. Могат да се наблюдават и по-слаби мускулни контракции. Въпреки че мъжете и жените с PSSD често имат по-големи затруднения при постигането на оргазъм, преждевременната еякулация също може да се развие и след спиране на SSRI.

SSRI и сексуалните дисфункции

SSRIs инхибират обратното захващане на серотонин чрез антагонизъм на серотониновия транспортер, което увеличава синаптичния серотонин.

Въпреки че основните механизми не са напълно изяснени, общоприето е, че серотонинът има негативен ефект върху сексуалната функция, а допаминът – положителен. Специфичните ефекти на серотонина върху сексуалността могат да се получат от сигнализиране чрез специфични подтипове серотонинови (5-HT) рецептори. По отношение на фармакологията на антидепресантите се смята, че стимулирането на 5-HT2A рецепторите има отрицателни ефекти върху сексуалната функция.

В съответствие с тази хипотеза, фармакологичното стимулиране на 5-HT2 и 5-HT3 рецепторите нарушава сексуалната функция при гризачи. Освен това при хора антидепресантите, които повишават нивата на серотонин в синапса (напр. SSRI) при липса на 5-HT2A антагонизъм, обикновено се свързват със сексуални странични ефекти, докато лекарства, които притежават активност на антагонисти на 5-HT2A (напр. trazodone и mirtazapine) имат относително малка вероятност да предизвикат сексуални странични ефекти.

*Bahrick, Audrey & Audrey,. (2006). Post SSRI Sexual Dysfunction. ASAP Tablet. 7. 2-3, 10.

* Montejo AL, Llorca G, Izquierdo JA, Carrasco JL, Daniel E, Pérez-Sola V, et al. Sexual dysfunction with antidepressive agents. Effect of the change to amineptine in patients with sexual dysfunction secondary to SSRI. Actas Esp Psiquiatr (in Spanish). 1999;27(1):23-34. PMID 10380144.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече