Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Плацебо – загадъчният ефект

Според различни проучвания, ефективността на лечението на различни заболявания до голяма степен зависи от вярата на пациента, че лекарят е направил правилният избор на терапия. В борбата със заболяванията не на последно място е важна ролята на плацебо ефекта.

Думата „плацебо“ произлиза от латински – “трябва да угаждам”. За това, че на терапевтично неутрални вещества може да се препишат лечебни свойства се знае още от древността.

Първият учен, който описва ефекта на плацебо, е лекар-анестезиолог на име Хенри Бичер по време на Първата световна война. Бичер е работил в полева болница. Един ден му е свършил всичкият морфин; той не успява да признае на стенещите от болка ранени за това и вместо упойка е решил да им инжектира физиологичен разтвор. Резултатът разтърсва лекаря и той открива, че ефекта е не по-лош от самото лекарство!

Известен е и случаят на руският лекар Тодор Мудров, който лекувал своите пациенти с прах, помагащ на много болни. По-късно се оказало, че на всички страдащи лекарят е назначавал счукан тебешир.

Така че плацебо ефект предполага подобряване на състоянието на пациента въз основа на неговата вяра в ефективността и действието, което в действителност е неутрално.

Изследователите твърдят, че плацебо се отразява на всички, но с различна сила. Най-силно реагират на фиктивно лечение екстровертите, както и емоционално нестабилни и неуверени в себе си хора. На интровертите и недоверчивите пациенти „плацебо“ действа в по-малка степен.

Въпреки това, въздействието на плацебо ефекта зависи и от личността на лекаря. Не е задължително той да мами пациента; той може да каже, че му назначава обикновена лактоза, но тя е помогнала на много хора, страдащи от дадено заболяване.

Днес „плацебо“ се използва в процеса на клинични изпитания на нови лекарства. Участващите в тях пациенти са разделени на две групи; едната приема тестваното лекартсво, а другата — плацебо. След това резултатите се сравняват.

Най-честата форма на плацебо — таблетирано “лекарство”.

Установено е, че за да е по-силно „позитивното въздействие“, таблетките трябва да бъдат по-горчиви, а по-големият размер се свързва с по-голяма доза на активното вещество. По-малките пък се свързват с по-висока ефективност. Плацебо с посочени в указанията странични ефекти „работи“ по-добре.

Важно е също така цветът на плацебо таблетките (жълтите таблетки се използват при депресия, зелените — при повишена тревожност, червени – при загуба на сили) и режим на дозиране: 4 таблетки на ден осигуряват най-изразен терапевтичен ефект.

Въпреки това, като цяло, плацебо таблетките се произвеждат като идентични по размер, форма и цвят. Това е необходимо, за да може напълно да се оцени ефективността на изпитваното лекарство.

Освен „таблетирано“ плацебо при клинични проучвания, се прилага и стерилен физиологичен разтвор, който не оказва терапевтично действие върху организма.

Използване на плацебо ефект е описан и в хирургията. През 2000 г. в една клиника в САЩ 180 пациенти с артрит легнали на операционната маса. Половината от болните били оперирани; на пациентите от втората група е направен само кожен разрез без оперативна интервенция. 5 години по-късно лекарите оценяват състоянието на пациентите от двете групи. Оказа се, че резултатите при тях са едни и същи!

Да не забравяме и хомеопатията. Тя се е разраснала почти до статут на наука. Все още няма научна обосновка за ефектите, които се постигат с хомеопатичните средства. И за момента остава впечатлението, че те се дължат именно на “плацебо” ефекта.

Плацебо ефект — интересен медицински феномен, механизма и степента на влияние, на който все още предстои да се проучват.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече