Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Започна фаза I на клинично проучване за коронавирусна ваксина

Националният институт за здравеопазване на САЩ (NIH) обяви, че започва фаза I на клинично изпитване на ваксина, предназначена да предпазва от коронавирус, причиняващ COVID-19. Първият участник в проучването е получил първата доза.

Изследването се финансира от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) и се провежда в Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI) в САЩ.

Според NIH в откритото изпитване ще участват 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години за приблизително шест седмици. То ще оцени различните дози на експерименталната ваксина за безопасност и способността й да предизвиква имунен отговор при участниците.

Наречена mRNA-1273, ваксината е разработена от учени от NIAID и техни сътрудници в биотехнологичната компания Moderna, Inc.

Изследваната ваксина е разработена с помощта на информационна РНК (иРНК) и трябва да накара клетките на организма да експресират вирусен протеин, който да предизвика стабилен имунен отговор, както се е случило при животински модели.

Участниците в проучването ще получат две дози от ваксината чрез интрамускулна инжекция в горната част на ръката, приблизително през 28 дни.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече