Pfizer с кандидат за перорално лекарство срещу Covid-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
pfizer пфайзер

Фармацевтичната компания Pfizer представи положителни резултати от проучване с кандидата за перорално антивирусно лекарство PF-07321332. Сега данните трябва да бъдат предоставени пред FDA в САЩ възможно най-скоро, за да се доближим до спешно одобрение за препарата Paxlovid™, който освен PF-07321332 съдържа и ритонавир като бустер.

Pfizer обсъжда резултатите от планирания междинен анализ на фаза II/III проучване EPIC-HR. Резултатите показват, че paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89 процента в сравнение с плацебо при пациенти с Covid-19 с висок риск от тежко протичане. Предпоставката е пациентите да бъдат лекувани в рамките на три дни от появата на симптомите.

Изследваното лекарство се приема на всеки дванадесет часа в продължение на пет дни. 0,8 процента от пациентите са хоспитализирани или починали в рамките на период на наблюдение от 28 дни с paxlovid и 7 процента от пациентите в групата на плацебо. Подобни намаления на болничния престой или смъртните случаи, свързани с Covid-19.

PF-07321332 инхибира възпроизвеждането на SARS-CoV-2 чрез блокиране на важна вирусна протеаза със съкращението 3CL. Коронавирусът се нуждае от този ензим за репликация. Едновременното приложение с ниска доза ритонавир в Paxlovid спомага за забавяне на разграждането на PF-07321332, така че той остава активен в тялото за по-дълги периоди от време.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.