Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Кърмене и OTC лекарства против настинка

Повечето лекарства се екскретират в кърмата, като степента на екскреция обаче зависи от няколко фактора. Лекарствата могат да се преминат в млякото, ако постигнат високи концентрации в майчината плазма, имат ниско молекулно тегло (<500 Da), трудно се свързват с протеини и са разтворими в липиди.

Предвид липсата на стандартизация на безопасността на лекарствата по време на кърмене, препоръките за безопасност включват избор на лекарства с кратък полуживот, високо свързване с протеини, ниска орална бионаличност или високо молекулно тегло. Други възможности за намаляване на излагането на бебето на лекарството са приемането на лекарството веднага след кърмене и избягването на дългодействащи лекарства. Освен това лекарството трябва да е  с публикувани данни за безопасност, а не новорегистрирано лекарство.

Част от OTC лекарствата, които се използват за симптоматично лечение на сезонна настинка, имат следния профил на безопасност по време на кърмене:

Аналгетици

 • Парацетамолът се използва рутинно при повишена температура и болка при кърмачета и нивата, отделяни в кърмата, са много по–ниски от максималната педиатрична доза.
 • От НСПВС ибупрофенът се счита за предпочитано лекарство за кърмещи жени и се използва рутинно при кърмачета. Ибупрофенът се екскретира в майчиното мляко, но концентрацията и последващото преминаване към кърмачето са много ниски.
 • Напроксен трябва да се използва внимателно при кърмещи жени поради дългия му полуживот. Един доклад от случая документира продължително кървене, анемия и тромбоцитопения при 7-дневно бебе, чиято майка приема напроксен по време на кърмене.
 • Ацетилсалициловата киселина се екскретира в кърмата в ниски концентрации. Отделя се по-бавно от кърмата, отколкото от плазмата. Рискът от синдром на Reye поради аспирин в майчиното мляко е неизвестен. Препоръчват се алтернативни терапевтични възможности; ако се приема аспирин, майката трябва да избягва кърменето за един до два часа след дозата.

Антихистамини

Известно е, че всички OTC антихистамини се екскретират в кърмата и техните седативни ефекти могат да се наблюдават и при кърмачета.

 • Дифенхидраминът се екскретира в майчиното мляко, но концентрацията и експозицията на кърмачетата са неизвестни.
 • Нивата на хлорфенирамин в майчиното мляко са неизвестни; малки дози от 2 до 4 mg обаче се считат за приемливи.
 • Клемастин е дългодействащ антихистамин, който трябва да се използва предпазливо поради връзката му със значителни ефекти върху кърмачетата, включително раздразнителност, отказ от хранене и скованост на врата. Всички седиращи антихистамини имат възможност да предизвикат седация при кърмачето и/или да намалят количеството кърма, особено когато се приемат заедно с деконгестант, и трябва да се използват с повишено внимание.
 • Неседиращите ОТС антихистамини, като лоратидин и фексофенадин, поради липсата на седация и ниски концентрации в млякото, не се очаква да причинят неблагоприятни ефекти при кърмачетата. Може да има отрицателен ефект върху лактацията, като намалят количеството мляко, особено в комбинация със симпатомиметично средство като псевдоефедрин.

Деконгестанти

Двата налични OTC перорални деконгестанти са псевдоефедрин и фенилефрин.

 • Бионаличността на фенилефрин, приет Per os е само около 40%, така че е малко вероятно лекарството да достигне до бебето в големи количества. Въпреки това фенилефрин може да намали секрецията на мляко. Тъй като няма много информация за употребата на перорален фенилефрин по време на кърмене, е добре да се предпочете алтернативно лекарство, особено по време на кърмене на новородено или недоносено бебе.
 • Псевдоефедринът може да бъде предпочитан поради липса на данни за фенилефрин и кърмене, но трябва да се използва внимателно при кърмещи жени с намалена секреция на кърма. Псевдоефедринът се екскретира в кърмата и е доказано, че намалява количеството мляко и е възможно да причини раздразнителност при кърмачета.
 • Назалните деконгестанти са алтернатива на системните деконгестанти. Поради тяхната локална активност и минимална системна абсорбция, назалните деконгестанти могат да имат ниска концентрация в майчиното мляко и са предпочитани пред системните перорални деконгестанти.

Лекарства против кашлица

 • Декстрометорфанът е често срещано средство за подтискане на кашлицата, използвано в препарати за кашлица и настинка. Въпреки че декстрометорфан не е проучен при кърмене, очакваните концентрации в кърмата са ниски.
 • Въпреки, че се смятат за безопасни, муколитици като ацетилцистеин и ердостеин не са добре проучени и употребата им трябва да е с повишено внимание.
 • Лекарствата за кашлица също могат да съдържат алкохол.

Когато се препоръчва лекарство на кърмеща жена, е важно да се избират лекарства с налична информация за безопансот и най-малка вероятност да окажат въздействие върху бебето. Важно е да се информира кърмещата майка за потенциалните нежелани реакции, които нейното бебе може да изпита.

Библиография:

Hale T. Medications and Mother’s Milk. 12th ed. Amarillo, Tex: Hale Publishing; 2006.
Ito S. Drug therapy for breast–feeding women. N Engl J Med. 2000;343:118-126.

*Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар или фармацевт. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар или фармацевт.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече