Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

НЗОК с предупреждение към аптеките

Във връзка с оплаквания от здравноосигурени лица, че в някои аптеки отказват да отпускат лекарства по реда описан в инстрикциите на НЗОК, всички аптеки, които имат договор с НЗОК, са предупредени, че при отказ за отпускане на лекарства на хронично болни пациенти ще бъдат предприети действия по неизпълнение на договора.

НЗОК информира още, че:

  • Аптеките не трябва да връщат пациенти без рецепта и/или изтекъл срок на протокол и следва да отпускат лекарствени продукти на хронично болни пациенти, по описания в следното писмо начин.
  • Аптеките ще въвеждат информацията за отпуснатите лекарствени продукти (“служебна рецепта”) в аптечния софтуер след като бъде създадена техническа възможност за това.
  • За тези случаи отчетът ще се извършва само с XML, без предоставяне на хартиена рецепта.
  • Режимът на отпускане на лекарствени продукти по “служебна рецепта” остава същия, както досега и съгласно нормативната уредба.
  • Софтуерните фирми ще получат в спешен порядък указания за промените, които трябва да се извъшат в аптечния софтуер.

Списък на лекарствени продукти,  при които протокола не се удължава служебно и не се отпускат с отрязък “S” на рецептурна бланка:

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече