Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Обезболяващите и НСПВС няма да се предлагат на свободен достъп във Франция

Обезболяващи лекарства, като аспирин, парацетамол и ибупрофен ще бъдат поставени зад гишетата и вече няма да се предлагат на свободен достъп в аптеките във Франция от 15 януари 2020 г.

Лекарствата ще съдържат и по-ясни предупреждения за начина си на действие, риска от предозиране, максимална препоръчителна доза и други предупреждения за пациенти с риск, като бременни жени.

Мярката идва след като лекарствената агенция l’Agence Nationale de Sécurité du Médicament (ANSM) я препоръча през октомври 2019 година и след консултации с аптеки и фокус групи на пациенти.

В изявление от октомври агенцията съобщава: „ANSM би искал лекарствата да не се предлагат на свободен достъп, а вместо това да бъдат поставени зад касовите зони в аптеките, което би засилило ролята на фармацевта и консултирането за правилна употреба на тези лекарства.”

След 15 януари 2020 г. лекарствата все още ще могат да се купуват без рецепта, но само от гишето, а не от изнесените рафтове. Това ще означава, че фармацевтите ще могат да „задават правилните въпроси“, каза ANSM.

Някои аптеки вече държат болкоуспокояващите и противовъзпалителните лекарства зад гишетата, но други все още ги предлагат свободно на открити рафтове.

Продажбите на тези видове обезболяващи лекарства са се увеличили с над 50% през последните 10 години, според ANSM.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече