Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Нови препоръки за контрол на Астма

Global Initiative on Asthma (GINA) излиза с препоръка за ограничаване употребата на краткодействащи бета агонисти.

През последните 50 години краткодействащите бета агонисти (SABA, short-acting beta-agonists) са първа линия терапия. Проучвания показват, че тяхната самостоятелна употреба не само не е препоръчителна, но и опасна за пациентите.

Според GINA pocket guide от 2019, кратко действащите бета-агонисти вече не се препоръчват като самостоятелна терапия за бързо облекчаване на симптомите при астма поради съображения за безопасност.

GINA съветва всички възрастни и юноши с астма да получават лечение с инхалаторен кортикостероид, за да се намали риска от сериозни екзацербации и да се овладеят симптомите.

За „лека“ астма GINA посочва необходимата ниска доза инхалаторни кортикостероиди и ниска доза formoterol – дълго действащ бета-агонист (LABA), а ако той не е достъпен, тогава да се приема ниска доза инхалаторен кортикостероид заедно с кратко действащия бета-агонист.

Парадоксът за пациентите

Парадоксът се състои в това, че SABA могат както да ти спасят живота, така и да те убият.

Всекидневният прием в ниски дози има висока ефективност и е намаляват хоспитализациите с 1/3 и смъртността с 50%. Лошото идва от факта, че придържането към основната терапията е едва 25-35%.

Два предходни доклада сигнализират, че самостоятелната терапия със SABA може да навреди повече, отколкото да помогне, след епидемиите с isoprenaline и fenoterol през 60-те и 70-те години.

Проучване от 1994 година показало, че риска от смъртност при астма драстично нараства, когато пациент използва 1.4 устройства (всяко по 20,000 μg) с инхалаторни бета-агонисти месечно.

През 2014 GINA започва да предупреждава, че лечението със SABA трябва да се ограничи и да се прилага само при пациенти, които имат симптоми не повече от 2 пъти месечно и които нямат рискови фактори за екзацербации, но отбелязва, че трябват повече доказателства.

Проучване от 2018 показало намаление с 64% на тежките екзацербации с комбинацията budesonide и formoterol, сравнено с кратко действащия агонист terbutalin.

Друго проучване от същата година сочи, че фиксираната комбинацият budesonide/formoterol, използвани само при нужда, е не по-лош вариант от поддържащо лечение с budesonide при пациенти с тежки екзацербации.

Публикуваните през април препоръки са базирани на данни от 7,000 пациенти, според авторите.

Скорошно проучване от Нова Зенландия посочило, че комбинираното лечение с budesonide/formoterol, приемани при нужда, превъзхожда поддържащото лечение с ниски дози budesonide и друг инхалатор при необходимост. Тези данни подкрепят новите указания.

Някои пулмолози стигат още по-далеч като изразяват мнение, че GINA трябва да направи още една крачка към това пациентите да нямат възможност да приемат самостоятелно SABA, като например да се ограничат продуктите, съдържащи SABA и да се заменят с такива, които задължително имат и кортикостероид.

Източници:
GINA pocket guide 2019
Big Changes in Asthma Treatment in New Global Guidelines

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече