Novartis ще плати до 1,5 милиарда долара за Gyroscope Therapeutics

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
novartis

Швейцарската фармацевтична компания Novartis е готова да закупи базираната в Обединеното кралство компания за генна терапия Gyroscope Therapeutics срещу авансово плащане от 800 милиона долара и още 700 милиона долара в основни плащания.

Gyroscope е компания за генна терапия на клиничен етап, работеща върху очни заболявания, които причиняват загуба на зрение и слепота. Неговата водеща изследователска генна терапия, GT005, в момента е във фаза 2 изпитания за лечение на географска атрофия (GA), водеща причина за слепота.

GA е напреднала форма на суха свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), която води до прогресивна и необратима загуба на зрението. Няма одобрени лечения, което го прави „една от най-значимите незадоволени нужди при заболявания на ретината“, според Novartis.

GT005 – който получи бързо обозначение от Американската администрация по храните и лекарствата през септември 2020 г. – е проектиран като еднократна генна терапия за GA, вторична спрямо AMD, която се доставя под ретината.

Смята се, че терапията „възстановява баланса на свръхактивната система на комплемента“, част от имунната система, намалявайки възпалението с цел запазване на зрението на човек.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.