Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Изследователите разкриват нов щам на HIV

Изследователи от Abbott Laboratories обявиха откриването на нов щам на HIV. Според учените това откритие ще даде на световната медицинска общност още едно предимство в борбата със СПИН.

HIV, като други вируси, има няколко различни подтипа или щамове. За да се гарантира ефективността на диагностичните тестове, които се използват за откриване на заболяването, е важно да се знае кои щамове на вируса циркулират.

Според Abbott Laboratories, които са провели проучването заедно с университета в Мисури, САЩ, щамът е част от М-версията на HIV-1, същото семейство от вирусни подтипове, които предизвикват глобална пандемия от HIV. Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Acquired Immune Deficiency Syndrome.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, САЩ, заяви, че съвременните лечения са ефективни срещу идентифициранiq щам на ХИВ, тъй като имат широк спектър на действие. Независимо от това, идентифицирането на нов щам предоставя по-пълна картина за това как точно се развива HIV.

„Това откритие ни напомня, че за да премахнем напълно пандемията на HIV, трябва да продължим да изучаваме този постоянно променящ се вирус и да използваме най-новите технологични постижения, за да следим неговото развитие“, казва Карол МакАртър, автор на съвместното проучване.

Според Световната здравна организация около 36,7 милиона души по света живеят с HIV. Според оценки на Съвместната програма на ООН за ХИВ / СПИН, през 2016 г. около 1,8 милиона души са се заразили с вируса.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече