Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Онче-бонче … за нискомолекулните хепарини

След среща при Министъра на здравеопазването между представители на БФС, търговци на едро с ЛП, МЗ и ИАЛ, министреството предлага ред за отпускане на нискомолекулни хепарини, гарантиращ достъпа поне на бременни с вродена или придобита тромбофилия до тези лекарствени продукти.

На сайта на ИАЛ ще бъде качен списък с аптеки (име на аптеката, град, адрес и телефон), които ще отпускат на бременни нискомолекулни хепарини. За тях търговците на едро гарантират доставка на количества, които ще се отпускат САМО на бременни със съответната диагноза.

Отпускането ще става САМО срещу изрядна рецепта и при представяне от страна на приносителя на рецептата на генетичното изследване  за вероятност от тромбофилия на пациентката. Магистър-фармацевтите ще могат да отпускат нискомолекулните хепарини в количество достатъчно за до един месец. Рецептата трябва да се подпечата с печата на аптеката, да се отбележи отпуснатото количество и датата на отпускането, да бъде вписана в регистъра на отпуснатите рецепти, както се изисква по Наредба 4, за да не може рецептата да бъде изпълнена повторно в друга аптека (ако е отпуснато количество за един месец). Тези аптеки вероятно ще бъдат зорко наблюдавани от ИАЛ, съобщават от БФС.

Списък аптеки 1

Списък аптеки 2

Списък аптеки 3

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече