Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Проучва се назален спрей за профилактика на Covid

Австралийската биотехнологична компания Ena Respiratory заяви, че нейният спрей за нос значително намалява нивата на вируса Covid-19 в носа и гърлото в проучване при животни.

Лечението може потенциално да подобри отговора на имунната система и срещу обикновена настинка и грип.

Както ENA Respiratory информира, назалният спрей съдържа веществото INNA-051, синтетичен агонист на Toll-подобни рецептори 2 и 6 (TLR 2/6). TLR са важни структури във вродената имунна система. Например, те разпознават компонентите на вируси и бактерии и по този начин могат да задействат вериги на биохимични реакции, които служат за предпазване от тези патогени. Работата по спрея за нос е започнала преди пандемията от коронавирус.

INNA-051 е синтетична малка молекула, която се прилага самостоятелно чрез назален спрей веднъж или два пъти седмично.

INNA-051 е тествана срещу Covid-19 при опити с животни. Някои от тестваните животни са получавали INNA-051 интраназално като профилактика, други животни са получавали само плацебо. След това животните са поставени в контакт с Covid-19. Пет дни по-късно изследователите установяват статистически значимо намаляване на вирусната РНК в проби при животни от групата на INNA-051 в сравнение с групата на плацебо. Ако тестовете за токсичност са задоволителни и властите се съгласят, компанията казва, че може да започне клинични проучвания след четири месеца.

DOI: 10.1101/2020.09.25.309914

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече