Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Най-старите аптеки в Европа

Raeapteek  в Талин

Смята се, че е една от най-старите аптеки в Европа, като се намира в Талин (Естония) на кметския площад. Сградата на аптеката се намира срещу сградата на общината. Аптеката се намира в тази сграда от началото на XV век. и се счита не само за най-старата медицинска институция на Талин, но също така и най-старото търговско предприятие в града.

Точната дата на откриването на аптеки не е установено. Знае се, че през 1422 тя вече има трети подред собственик. Някои изследователи смятат, че аптеката стартира през 1415

В бележника на Градския съвет има запис, който гласи, че фармацевт на име Nuclawes заявява, че собствениците на аптеката са 10 уважаеми мъже, повечето от които са градски съветници.

Pharmacie du Cerf в Страсбург

Друга аптека, която претендира да бъде най-старите в Европа, се намира в Страсбург (Франция). Според някои данни, тя е създадена през 1268, а според други – през 1,348 Въпреки това, за разлика от аптеката в Талин, тази в  Страсбург е престанала да функционира през 2000 г., сега е един от културните центрове на града. Страсбургската аптека, е известна като аптека Елен.

Символът на елен може да се види във вътрешността на аптека по стълбището с резбовани парапети. На елените приписват чудодейни свойства, както и много лекарства, направени от органите на тези животни. Съществува мнение, че аптеката е била често посещавана от Йохан Волфганг фон Гьоте. Той живеел наблизо и се радвал на дълги разговори с фармацевтите от аптеката.

Officina profumo-farmaceutica di Santa Maria Novella във Флоренция

Намира се в сърцето на Флоренция, в непосредствена близост до манастира Санта Мария Новела. Аптеката също така се бори за титлата на най-старите в Европа.

Аптеката е основана от доминиканците скоро след появата им във Флоренция и датира от 1221 година. Монасите се отнасяли с голяма всеотдайност към отглеждането на билки и растения, като приготвяли лекарства за нуждите на манастира. С течение на времето, и виждайки ефективността и търсенето на продукти, през 1621 аптеката е открита за обществеността.

Между другото, все още се произвеждат лекарства по рецепти на доминиканските монаси.

Старата аптека в Дубровник

В Стария град на Дубровник се намира на Францисканския манастир. В него се намира Старата аптека. Тя е на трето място в цяла Европа и може би най-старата аптека, която все още работи.

Първоначално открита през 1317 година, Старата аптека е  в експлоатация вече 700 години. Много от оригиналните предмети от аптеката, като каменни хавани, древно лабораторно оборудване, керамика и медицински книги, са изложени в музея на манастира, но контейнерите, изложени на рафтовете си все още са в техните оригинални места, които датират от 15-ти век.

Абонирай те се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече