Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Минутка за отдих

Маркирайте един от отговорите...

Field is required!

ВЕРЕН ОТГОВОР!

Acyclovir /(2-amino-9-(2-hydroxyethoxymethyl)-1H-purin-6-one)/

Ацикловир е синтетичен пуринов нуклеозиден аналог, като при условия in vitro и in vivo проявява инхибиторна активност срещу човешки Herpes вируси, включително Herpes simplex virus (HSV) тип 1 и тип 2, Varicella zoster virus (VZV), Epstein Barr virus (EBV) и Cytomegalovirus (CMV). В клетъчни култури, ацикловир притежава най-висока антивирусна активност спрямо HSV-1, последвана от (активността се понижава) активност спрямо HSV-2, VZV, EBV и CMV.

Регистрирани лекарства в България:
Acic
Aciclovir ABR
Aciclovir AL
Aciclovir Vision
Acyclostad
Acyclovir STADA
HERPEX
Zovirax
Zovirax Duo

ГРЕШЕН ОТГОВОР!

Опитай пак!

Oseltamivir /ethyl (3R,4R,5S)-4-acetamido-5-amino-3-pentan-3-yloxycyclohexene-1-carboxylate/

Озелтамивир фосфат е предлекарство на активния метаболит (озелтамивир карбоксилат). Активният метаболит е селективен инхибитор на невраминидазните ензими на вируса нагрипа, които представляват глюкопротеини, намиращи се наповърхността на вируса. Активността на вирусния невраминидазен ензим е важна както за навлизането на вируса в неинфектираните клетки, така и за освобождаването на скоро образуваните вирусни частици от заразените клетки и за по-нататъшното разпространение на вирусната инфекция в организма.

Регистрирани лекарства в България:
Tamiflu
Ebilfumin

ГРЕШЕН ОТГОВОР!

Опитай пак!

Favipiravir /5-fluoro-2-oxo-1H-pyrazine-3-carboxamide/

Фавипиравир е пиразинкарбоксамидно производно с активност срещу РНК вируси. Фавипиравир се преобразува в рибофуранозилтрифосфатно производно чрез ензими на гостоприемника и селективно инхибира вирусната РНК-зависима РНК-полимераза.

Регистрирани лекарства в България:
Няма

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече