Образование

Лицата с новодиагностициран диабет трябва да се включат в цялостна образователна програма за контрол на диабета, която включва персонализирани инструкции за физическа активност, хранене, предотвратяване на усложнения и оптимизиране на метаболитния контрол. В проучвания, сравняващи образованието за диабет с типични грижи, е имало статистически значимо намаляване на HbA1c при лица, повишили знанията и раязбиранията си за диабета.

Начин на хранене

За пациенти с диабет тип 2, които са с наднормено тегло или затлъстяване, трябва да се наблегне основно на намаляване на теглото. За хора, които не се опитват да отслабнат, целта на диетата е поддържане на теглото, последователност в ежедневния прием на въглехидрати и балансирано хранително съдържание.

Намаляване на теглото

За ​​лица с диабет тип 2, които са с наднормено тегло или затлъстяване, трябва да се постави основен акцент върху увеличаване на физическата активност и намаляване на калорийния прием. Загубата на тегло при пациенти с диабет тип 2 коригира частично инсулиновата резистентност и нарушената секреция на инсулин, които са двете основни метаболитни аномалии при пациенти с диабет тип 2. Намаляване на теглото чрез промяна в хранителния режимможе да подобри много аспекти на диабета тип 2, включително гликемичен контрол и хипертонията. Подобрението на гликемичния контрол е свързано както с намаляване на теглото, така и с контрол на приема на калории. Консумацията на подсладени със захар напитки е силно непрепоръчителна.Освен това намаляването на теглото може също да подобри чернодробната функция при неалкохолен стеатохепатит, който е свързан с инсулиновата резистентност при диабет тип 2.

Физически упражнения

Пациентите с диабет се насърчават да изпълняват 30 до 60 минути аеробна активност с умерена интензивност през повечето дни от седмицата (най-малко 150 минути аеробни упражнения със средна интензивност, разпределени в продължение на поне 3 дни на седмица, с не повече от 2 последователни дни без упражнения). Също така, хората с диабет тип 2 трябва да бъдат насърчавани да провеждат тренировки със свободни тежести или машини с тежести поне два пъти седмично. Редовните упражнения при диабет тип 2 (независимо от загуба на тегло) водят до подобрен гликемичен контрол поради повишена реакция към инсулин и забавяне на прогресията от нарушен глюкозен толеранс към явен диабет.

Промяна в начина на живот

При лица с диабет тип 2, промяна в начина на живот, фокусирана върху намаляване на теглото и повишаване на нивата на активност, води до подобряване на гликемичния контрол. Освен това, тези активности са показани, за да намалят нуждата от лекарства за понижаване на глюкозата. В проучването Look AHEAD, 5145 пациенти с диабет тип 2 и Индекс на телесна маса (BMI) > 25 kg / m2 са били произволно назначени за интензивна промяна в начина на живот, насочена към индивидуална цел за загуба на тегло от 10% или стандартно образование за диабет. Интензивната промяна включва ограничаване на калориите, умерено-интензивна физическа активност и седмични групови или индивидуални сесии с диетолози, специалисти по физически упражнения и поведенчески психолози. В резултат загубата на тегло е по-голяма в интервенционната група, отколкото в контролната група, като най-голямата разлика е отбелязана след 1 година (средна загуба на тегло 8,6% спрямо 0,7% от първоначалното телесно тегло). Също така, гликемичният контрол е значително по-добър в интервенционната група по време на първата година (средният A1C намалява от 7,3% на 6,6%, в сравнение със 7,3% до 7,2% в контролната група). Употребата на лекарства за лечение на диабет тип 2, хипертония и хиперлипидемия е по-ниска в интервенционната група. Други ползи, отбелязани в групата с промяна в начина на живот, включват намаляване на сънната апнея, депресията и уринарната инконтиненция,подобряване на сексуалното поведение, подвижността и физическото функциониране. В заключение, това проучване показва, че загубата на тегло и физическите упражнения са основни аспекти в контрола на диабета тип 2 поради общите ползи за здравето.

Психологични интервенции

Диабетът често предизвиква значителен стрес поради постоянните нужди да се оптимизира гликемичния контрол (напр. промени в начина на живот, самоконтрол на кръвната глюкоза и др.). Освен това депресията е често срещана при диабетици. Доказано е, че психотерапията намалява психологическия дистрес и подобрява гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2.

В мета-анализ на 12 проучвания на лица с диабет тип 2, произволно рандомизирани или за психологическа интервенция, или за обичайна грижа, средната стойност на A1C е по-ниска в интервенционните групи (95% CI -0,57 до -0,07). Освен това психологическият дистрес е значително по-нисък в интервенционните групи (95% CI -0,95 до -0,20).