Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

8 лекарства, които могат да предизвикат загуба на паметта

Страшен страничен ефект, като загуба на паметта, е възможен за много от често предписваните лекарства.

Според Американската асоциация на пенсионерите, следните 8 лекарства и лекарствени групи могат да предизвикат загуба на паметта:

1. Бензодиазепините

Анксиолитичните лекарства могат да причинят загуба на паметта, поради седативния ефект, който те имат върху определени части на мозъка. Най-вече, ефектите на лекарствата са ангажирани в прехвърлянето на събития от краткосрочната към дългосрочната памет.

Мидазолам, по-специално, се смята, че има най-сериозни амнестични свойства.

2. Лекарства, понижаващи холестерола

Статините и други антихиперлипидемични може да нарушат паметта чрез понижаване нивата на холестерола в мозъка, както и в кръвта. Липидите в кръвта са от съществено значение при формирането на връзките между нервните клетки, които лежат в основата на паметта и ученето.

През 2012 г. FDA нареди на листовките на статините да се отразява техния повишен риск от проблеми с паметта.

3. Антиепилептични средства

Антиконвулсантите преодоляват гърчовете чрез потискане на потока от сигнали в централната нервна система (ЦНС), което на свой ред може да доведе до възможността за загуба на паметта.

4. Наркотични аналгетици

Опиоидните аналгетици блокират предаването на сигнали за болка в ЦНС и притъпяват емоционалната реакция към болка, което е показано, че увеличава риска от загуба на паметта.

5. Допаминови агонисти

Тези медикаменти, за лечение на Паркинсон, активират сигналните пътища за невротрансмитера допамин, който е от ключово значение за мозъчните функции като мотивация, за удоволствие, фините движения, учене и памет.

Поради това, допаминовите агонисти могат да доведат до значителни странични ефекти като загуба на паметта, объркване, халюцинации и натрапчиво поведение.

6. Антихипертензивни лекарства

Бета-блокерите се смята, че могат да доведат до проблеми с паметта, чрез намеса във влиянието норадреналин и адреналин, които са двата основни химични медиатора в мозъка.

7. Лекарства при инконтиненция

Тези антихолинергични лекарства могат да предизвикат загуба на паметта, тъй като те блокират действието на ацетилхолина, химичен медиатор, който участва в много функции на организма.

Рискът от загуба на паметта и когнитивен упадък се изостря, когато пациентите вземат лекарства против инконтиненция за продължителен период от време, или когато те се използват с други антихолинергични лекарства.

8. Антихистамини

Подобно на лекарствата против инконтиненция, противоалергичните инхибират действието на ацетилхолина.

В мозъка, ацетилхолин инхибира дейности в центровете за памет и учене, като по този начин потенциално води до загуба на паметта.

Абонирай те се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече