Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

J&J стартира фаза 3 на проучване за ваксина срещу COVID-19

Johnson & Johnson започна оценка на фаза 3 при 60 000 участници на своята ваксина срещу COVID-19. Проучването ще включи участници в САЩ и други страни с висока честота на COVID-19 с оглед генериране на данни в подкрепа на разрешението за спешна употреба в началото на следващата година.

AstraZeneca, Moderna и Pfizer, в сътрудничество с BioNTech, започнаха тестове за ваксини във фаза 3 срещу COVID-19 в САЩ, преди J&J да достигне този етап.

За разлика от своите конкуренти, J&J оценява безопасността и ефикасността на еднократна доза ваксина COVID-19. Ако режимът с една доза е успешен, J&J ще има предимство от логистична гледна точка, както и от комплайънс от страна на пациентите. Еднократен режим също би позволил на J&J да ваксинира 1 милиард души всяка година.

Експерименталната ваксина на J&J използва аденовирус за пренасяне на ген от коронавируса в човешките клетки. След това клетката произвежда коронавирусни протеини, но не и самия коронавирус. Тези протеини могат потенциално да подготвят имунната система за борба с по-късна инфекция от вируса.

Аденовирусните ваксини трябва да се съхраняват в хладилник, но не и да се замразяват, за разлика от две други ваксини на компаниите Moderna и Pfizer, базирани на т.нар. mRNA (информационна РНК) технология. Изискването за замразяване може да затрудни разпространението на тези ваксини, особено на места без модерни здравни услуги.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече