Ars longa, vita brevis

Индуцирана от лекарства хипертония

От кофеина до най-съвременните биологични терапии, нежеланите странични ефекти на лекарствата могат да доведат до значителна заболеваемост и разходи на здравната система. Въпреки че е трудно да се разбере точно какво е разпространението на лекарствено индуцираната артериална хипертония, вероятно става въпрос за сравнително голяма част от популацията с хипертония. Повишаването на кръвното налягане при индуцирана от лекарства хипертония се осъществява чрез различни механизми, най-вече задържане на натрий и течности, активиране на ренин-ангиотензин-алдостероновата система, промяна на съдовия тонус или комбинация от тези механизми.

Разпознаването на обичайните лекарства, причиняващи индуцирана от лекарства хипертония, е важно за ефективния й контрол.

ЛекарствоПредпоставка за хипертонияМеханизъм
VEGF инхибитори15% – 90%VEGFR-2 антагонизъм с последващо намаляване на синтеза на NO (азотен оксид)
Калциневринови инхибитори23% – 60%Задържане на Na+ чрез стимулация на тиазид-чувствителен ко-транспортер на NaCl.
НСПВС14% – 20%Понижени нива на простагландин Е2, заедно с намалена екскреция на Na+ в урината. Увеличени нива на алдостерон. Намален простагландин I2, заедно с увеличена системна съдова резистентност.
Глюкокортикоиди20%Задържане на Na+ чрез стимулация на минералкортикоидните рецептори.
Еритропоетин20% – 30%Увеличен тромбоксан и намалени нива на простациклин. Вазоконстрикция, поради завишени нива на ендотелин.
Орални контрацептивиНяма данниПовишен ренин, водещ до активация на ренин-ангиотензин-алдостероновата система, задържане на Na+ и вода.
SNRI1% – 5%Активация на симпатиковия дял на ЦНС
Метамфетамин / Кокаин17% – 46%Повишен синтез на катехоламини в ЦНС. Кокаин-индуцирано намаляване на еластичността на артериалните стени и атеросклероза.
Модафинил7%Блокира обратното захващане на норадреналин или допамин.
Сълращения: VEGF – съдов ендотелен растежен фактор; SNRI – селективни блокери на обратното захващане на норадреналин;

Библиография:

Foy MC, Vaishnav J, Sperati CJ. Drug-Induced Hypertension. Endocrinol Metab Clin North Am. 2019;48(4):859-873. doi:10.1016/j.ecl.2019.08.013

Абонирай те се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече