Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Първо лекарство срещу хепатит D получи одобрение за употреба в ЕС

Острите вирусни хепатити са инфекциозни заболявания, които се причиняват от поне 5 известни хепатотропни вируса, които определят и типа на острия вирусен хепатит – A, B, C, D или Е.

Делта хепатитния вирус принадлежи към род Deltavirus, сем. Cystoviridae. Вирусът съдържа РНК-ов геном и обвивка, която съдържа HBsAg – антиген на хепатит В вируса и специфичен D-антиген. Вирусът не е способен самостоятелно да предизвика инфекция, а се репродуцира само в присъствие на хепатит В вируса, той използва компоненти на вируса В, за да проникне в чернодробните клетки.

Хепатит D (HDV) се среща само при хора, които вече са заразени с хепатит В (HBV); въпреки това ко-инфекцията може да доведе до по-лоша прогноза, включително ускорено прогресиране към цироза. Развитието на хроничен хепатит D е рядко. Хроничният хепатит D е най-тежката форма на вирусен хепатит. Досега няма одобрена терапия. Например, интерферонът е използван off-label, но това в никакъв случай не е ефективно при всички пациенти.

Лекарството сирак bulevirtid (Hepcludex® от Myr Pharmaceuticals) е първата одобрена в ЕС терапия за пациенти с хроничен хепатит D. Bulevirtid е показан за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит D (делта) (hepatitis delta virus,HDV) при HDV-РНК позитивни в плазма (или серум) възрастни пациенти с компенсирано чернодробно заболяване.

Bulevirtid блокира навлизането на HBV и HDV в хепатоцитите, като се свързва и инактивира натриево-зависимият таурохолат ко-транспортен полипептид (NTCP), транспортер на жлъчни соли в черния дроб, който е важен HBV/HDV рецептор, медииращ навлизането.

механизъм bulevirtid
Кликни за увеличение

Прекратяването на лечението с bulevirtid може да доведе до реактивиране на инфекцията с HDV и HBV и екзацербация на хепатит. В случай на прекратяване на лечението, трябва да се извърши внимателно проследяване на чернодробната функция, включително нивата на трансаминазите, както и вирусния товар, определен чрез HBV-ДНК и HDV-РНК.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече