GSK и Sanofi обединяват усилията си за разработване на ваксина за COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Лекарствените гиганти GlaxoSmithKline и Sanofi обединяват сили и технологии, за да разработят подходяща ваксина за COVID-19.

В рамките на сътрудничеството Sanofi ще допринесе със своя S-протеин COVID-19 антиген, който се основава на рекомбинантна ДНК технология.

Според фирмите тази технология е създала точно генетично съвпадение с протеините, открити на повърхността на вируса, a ДНК последователността, кодираща този антиген, е комбинирана в ДНК на експресионната платформа за бакуловирус, основа на лицензирания рекомбинантен грипен продукт на Sanofi в САЩ.

GSK ще допринесе с доказаната си пандемична адювантна технология, която е предназначена да засили имунния отговор към ваксината и може да бъде от особено значение при пандемична ситуация, тъй като може да намали необходимото количество ваксина на една доза, позволявайки да се произведат повече дози ваксина и следователно да допринесе за защита на повече хора.

Компаниите заявяват, че планират да започнат изпитвания на ваксината върху хора през втората половина на тази година, като целта е да има налична одобрена ваксина до втората половина на 2021 г., стига проучванията да бъдат успешни.

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ