FDA е одобрила 1171 генерични лекарства през 2019 г.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

FDA пусна изявление относно одобренията на генерични лекарства за фискалната 2019 година, разкривайки ново рекордно високо ниво.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разкри в изявление , че е одобрила 1171 генерични лекарства през фискалната 2019 г., с което счупи предишния си рекорд от 971 през февруари 2018 г.

Според FDA, достъпът до здравни грижи се подобрява чрез засилване на конкуренцията с генерични лекарства. Това намалява цените, подобрява достъпа и облагодетелства цялостно общественото здраве.

В документа се казва още, че тази година одобренията за генерични лекарства включват 935 пълни одобрения и 236 предварителни одобрения.

Агенцията подчертава, че генеричните лекарства представляват приблизително 90 процента от всички продажби на лекарства с рецепта в САЩ. Освен това конкуренцията от генерични лекарства е спестила на здравната система приблизително 293 милиарда долара през 2018 г.

Според регулаторния орган планът за действие в областта на конкуренцията при лекартсвата и измененията на таксите за производителите на генерични лекарства са били жизненоважни в програмата за генерични лекарства, която FDA е създала.

FDA също така казва, че ще публикува допълнителни насоки и ще направи други корекции в политиката, за да помогне на кандидатите за одобрение. Конференциите за разработване на генерични лекарства също ще помогнат на заинтересованите страни и производителите на генерични лекарства да разберат тънкостите на индустрията.

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ