Изтеглят всички продукти в САЩ, съдържащи ранитидин

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обяви искането си за незабавно изтегляне от пазара на всички лекарства, съдържащи ранитидин.

Според FDA, това е последната стъпка в продължаващото разследване на замърсител, известен като N-нитрозодиметиламин (NDMA) в лекарства с ранитидин, вероятен канцероген за човека. Агенцията е установила, че примесите в някои продукти с ранитидин се увеличават с течение на времето, особено когато се съхраняват при по-високa от стайнaта температурa и могат да доведат до излагане на потребителите на неприемливи нива на този примес. В резултат на това изискване за незабавно изтегляне от пазара, продуктите с ранитидин няма да бъдат изписвани или свободно достъпни като OTC в САЩ.

FDA изпраща писма до всички производители на ранитидин с искане те да изтеглят продуктите си от пазара. Агенцията също така съветва потребителите, приемащи OTC ранитидин, да спрат приема, да изхвърлят наличното количество лекарства и да не купуват повече; за тези, които желаят да продължат да лекуват състоянието си, трябва да обмислят използването на други одобрени OTC продукти или да изискат от лекуващия им лекар да им изпише друг продукт.

Източник: FDA

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ