Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Изтеглят всички продукти в САЩ, съдържащи ранитидин

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) обяви искането си за незабавно изтегляне от пазара на всички лекарства, съдържащи ранитидин.

Според FDA, това е последната стъпка в продължаващото разследване на замърсител, известен като N-нитрозодиметиламин (NDMA) в лекарства с ранитидин, вероятен канцероген за човека. Агенцията е установила, че примесите в някои продукти с ранитидин се увеличават с течение на времето, особено когато се съхраняват при по-високa от стайнaта температурa и могат да доведат до излагане на потребителите на неприемливи нива на този примес. В резултат на това изискване за незабавно изтегляне от пазара, продуктите с ранитидин няма да бъдат изписвани или свободно достъпни като OTC в САЩ.

FDA изпраща писма до всички производители на ранитидин с искане те да изтеглят продуктите си от пазара. Агенцията също така съветва потребителите, приемащи OTC ранитидин, да спрат приема, да изхвърлят наличното количество лекарства и да не купуват повече; за тези, които желаят да продължат да лекуват състоянието си, трябва да обмислят използването на други одобрени OTC продукти или да изискат от лекуващия им лекар да им изпише друг продукт.

Източник: FDA

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече