EMA разглежда руската ваксина Sputnik V

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
спутник 5 ваксина ema

Комитетът на EMA за лекарства за хуманна употреба (CHMP) стартира непрекъснат преглед на Sputnik V (Gam-COVID-Vac), ваксина срещу COVID-19, разработена от руския Национален център по епидемиология и микробиология Gamaleya.

Заявителят на ЕС за това лекарство е R-Pharm Germany GmbH. Решението на CHMP да започне непрекъснат преглед се основава на резултати от лабораторни изследвания и клинични проучвания при възрастни. Тези проучвания показват, че Sputnik V задейства производството на антитела и имунни клетки, които са насочени към коронавируса SARS-CoV-2 и могат да помогнат за защита срещу COVID-19.

EMA ще оцени данните, когато те станат достъпни, за да реши дали ползите надвишават рисковете. Текущият преглед ще продължи, докато са налице достатъчно доказателства за официално заявление за разрешение за употреба.

EMA ще оцени съответствието на Sputnik V с обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. Въпреки че EMA не може да предвиди общите срокове, трябва да отнеме по-малко време от нормалното, за да оцени евентуално заявление поради работата, извършена по време на текущия преглед.

EMA ще комуникира допълнително, когато бъде подадено заявлението за разрешение за употреба на ваксината.

 

 

Sputnik V

Sputnik V се състои от два различни вируса, принадлежащи към семейството на аденовирусите, Ad26 и Ad5. Тези аденовируси са модифицирани, за да съдържат гена за кодиране на шиповия протеина на SARS-CoV-2; те не могат да се размножават в тялото и не причиняват заболяване.

Двата аденовируса се прилагат поотделно: Ad26 се използва в първата доза, а Ad5 се използва във втората, за да подсили ефекта на ваксината.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.