Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

ЕМА: Не използвайте хлорохин без лекарско предписание и без лекарски контрол

Очаква се скоро за започне двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, което ще изследва хлорохин / хидроксихлорохин за превенция на Covid-19. След като получи напълно информирано съгласие, изследователят (University of Oxford) ще наеме здравни работници или други лица със значителен риск от заразяване със SARS-CoV-2, които могат да бъдат надеждно изследвани в продължение на 5 месеца. Ще бъдат включени 40 000 участника, а изследователят прогнозира средно 400-800 участника на изследователски център, в общо 50-100 центъра.

Участниците ще бъдат рандомизирани и ще получават или хлорохин / хидроксихлорохин, или плацебо (1: 1 рандомизация). Натоварваща доза от 10 mg / kg, последвана от 155 mg / дневно (250 mg хлорохин фосфатна сол или 200 mg хидроксихлорохин сулфат) ще се приемат в продължение на 3 месеца.

Изключват се хора с противопоказания или приемащи други лекарства, които взаимодействат с  хлорохин и хидроксихлорохин, например пациенти със синдром на удължения QT-интервал или нарушена бъбречна функция.

FDA одобри двете вещества на 28 март за перорална, спешна употреба при пациенти с Covid-19. Веществата се прилагат „ само за лечение на възрастни и подрастващи пациенти с тегло 50 кг или повече и които са хоспитализирани с Covid-19.“

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също призова хлорохин и хидроксихлорохин да се използват само за клинични проучвания или в спешни програми за лечение. Според EMA е много важно пациентите и здравните специалисти да използват хлорохин и хидроксихлорохин само за одобрени показания, в клинични изпитвания или национални спешни програми за лечение на Covid-19. Тъй като и двете активни съставки могат да имат сериозни странични ефекти, особено при високи дози или в комбинация с други лекарства. Следователно хлорохинът и хидроксихлорохинът не трябва да се използват без лекарско предписание и без лекарски контрол. В момента се провеждат големи клинични изпитвания, според EMA, за да се генерира сериозна база данни, която е необходима за действително одобрение на лекарствата за лечение на Covid-19.

В своето съобщение EMA също така се споменава за опасенията на ревматолозите, че широкото използване на лекарството за лечение или дори предотвратяване на Covid-19 води до затруднение на пациентите, които трябва да го приемат в рамките на одобрените показания. ЕМА подчертава, че хлорохинът и хидроксихлорохинът са жизненоважни лекарства за пациенти с автоимунни заболявания като лупус. Трябва да се гарантира, че тези пациенти могат да продължат да получават тези лекарства.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече