EMA преглежда данните за бустер доза с ваксината на Janssen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
janssen covid 19 ваксина бустер

Експертите от Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) разглеждат одобрението на бустер доза на векторната ваксина на Janssen, фармацевтичното подразделение на американската компания Johnson & Johnson. Тази допълнителна доза от “Covid-19 Vaccine Janssen” може да се прилага на възрастни поне два месеца след първата доза, както обяви EMA в понеделник. Властите очакват решение до няколко седмици. Тя вече е одобрила бустерни ваксинации с двата препарата на базата на иРНК Comirnaty® от Biontech и Pfizer и Spikevax® от Moderna.

Експертите на EMA ще проучат дали такава бустер ваксинация повишава защитата срещу болестта Covid 19. Данните на производителя от проучвания сега ще бъдат оценени в ускорен процес. Това включва резултати от проучвания с 14 000 възрастни. Някои бяха получили втора доза от ваксината срещу корона, други само плацебо. Ваксината е единствената корона ваксина, за която се изисква само една доза според статуса на одобрение. EMA подчерта, че решението за използването на бустер ваксинации се взема от националните правителства или здравните власти.

Janssen първоначално е планирал и тествал своята ваксинация като схема за ваксинация с две дози. Въпреки това, след като първоначалните резултати изглеждаха обещаващи само след една доза, компанията избра еднократната доза. Защитният ефект обаче изчезва по-бързо, отколкото при другите схеми за ваксинация.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.