Инициирани са две проучвания във фаза III на remdesivir при пациенти с COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gilead Sciences обяви започването на две рандомизирани проучвания във фаза III, за да оцени безопасността и ефикасността на remdesivir при пациенти с умерена до тежка форма на COVID-19 . Двете проучвания първоначално ще включват 15 центъра във Великобритания.

Remdesivir е изследван нуклеотиден аналог с широкоспектърна антивирусна активност – той все още не е одобрен никъде по света за каквато и да е употреба. Remdesivir демонстрира in vitro и in vivo активност при животински модели срещу вирусни патогени MERS и SARS, които също са коронавируси и са структурно подобни на COVID-19. Ограничените предклинични данни за remdesivir при MERS и SARS показват, че remdesivir може да има потенциална активност срещу COVID-19.

„Gilead започна изследване на remdesivir преди повече от десетилетие срещу Ебола вирус инфекции. Вече сме в състояние да разгледаме потенциала му за лечение и на COVID-19 и тези клинични изпитвания ще помогнат за генериране на важни данни за безопасността и ефикасността на лекарството“, заявява Хилари Хътън-Скуайър, генерален мениджър на Gilead Sciences Великобритания и Ирландия.

АВТОР