Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Директно действащите перорални антикоагуланти не се нуждаят от промени в начина на приложение

На заседанието си през март комитетът на EMA по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) съобщи, че директно действащите перорални антикоагуланти (DOACs), а именно apixaban (Eliquis®), dabigatran (Pradaxa®) и rivaroxaban (Xarelto®), не се нуждаят от промени в начина на приложение. До този извод е достигнато след резултатите от проучване, поръчано от EMA, в което бяха оценени реални данни от Дания , Франция , Германия , Испания , Нидерландия и Великобритания.

Проучването оценява риска от сериозно кървене с тези три лекарства, когато се използват за предотвратяване на кръвосъсирването при пациенти с неклапно предсърдно мъждене и сравняват това с други перорални антикоагуланти, наречени антагонисти на витамин К.

Проучването изследва също дали употребата на лекарствата в клиничната практика съответства на одобрените области на приложение и дали съществуващите противопоказания, предупреждения и индикации за взаимодействия с други лекарства се спазват адекватно. Тук EMA стигна до заключението, че никакви промени в информацията за продукта не са необходими, тъй като няма надеждни доказателства, че показанията и информацията за употреба не се спазват.

Резултатите от проучването потвърждават, че пациенти на възраст над 75 години имат по-висок риск от кървене. Притежателите на разрешения за употреба трябва да проверят дали препоръките за дозиране за тази възрастова група трябва да бъдат променени.

Ограничения за употребата на fosfomycin

ЕМА също направи повторна оценка на антибиотика fosfomycin. Интравенозната инфузия с fosfomycin трябва да се използва при тежки инфекции, само ако други антибиотични лечения не са подходящи.

Пероралният прием (3 g гранули за перорален прием Fosfomycin (Monural®) може да продължи да се използва за лечение на неусложнен цистит при жени и подрастващи жени, както и при мъже, на които се прави биопсия на простатата. Очаква се обаче притежателите на разрешения за употреба да предоставят допълнителни данни, за да оправдаят продължителната употреба на перорално приложени лекарства, съдържащи fosfomycin .

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече