Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Възможни са и инфекции в устата, причинени от Covid

Докато фокусът обикновено е върху носа и дихателните пътища като входни точки при коронавирусни инфекции, текущо проучване показва, че клетките в устата и в слюнчените жлези също могат да бъдат заразени.

Досега степента, до която SARS-CoV-2 засяга устната кухина и може да се репликира там, почти не е изследвана. Изследователски екип начело с д-р Ni Huang от Wellcome Sanger Institute, Великобритания, разглежда отблизо около 50 клетъчни типа на устната лигавица, венците и слюнчените жлези, които включват ендотелни, мускулни и имунни клетки. За да може да зарази клетка, двете молекули ACE2 рецептор и TMPRSS2, изисквани от SARS-CoV-2 за влизане в клетката, трябва да присъстват върху нея.

Изследователите изследват кои типове клетки имат иРНК за синтеза на тези протеини. Те откриват съответствия в различни клетъчни типове на ендотела на малките слюнчени жлези и устната лигавица.

Анализът на експресията на вирусен фактор на SARS-CoV-2 показва обогатяване на епитела, включително каналите и ацините на слюнчените жлези и супрабазалните клетки на лигавиците. Аутопсичните тъкани на COVID-19 потвърждават in vivo SARS-CoV-2 инфекция в слюнчените жлези и лигавицата. Слюнката от инфектирани с SARS-CoV-2 индивиди съдържат епителни клетки, показващи експресия на ACE2 и РНК на SARS-CoV-2. Съответстващите проби от носоглътката и слюнката откриват отчетлива динамика на отделяне на вируса и вирусна тежест в слюнката, корелирани със симптомите на COVID-19, включително загуба на вкус.

Неотдавнашен преглед също показва, че самата инфекция в устната кухина също може да причини симптоми: Според анализа на 40 проучвания, 45% от над 10 000 пациенти с Covid-19 имат вкусово разстройство, а лезиите на устната лигавица са често срещани. Засегнати са език, небце, устни, гингива и устна лигавица. В леки случаи лезиите на устната лигавица се развиват преди или едновременно с първоначалните дихателни симптоми. Въпреки това, при тези, които се нуждаят от лекарства и хоспитализация, лезиите се развиват приблизително 7 до 24 дни след появата на симптомите. Следователно, вкусовите разстройства могат да бъдат често срещани симптоми при пациенти с COVID-19 и трябва да се имат предвид в обхвата на началото и прогресията на заболяването.

https://doi.org/10.1101/2020.10.26.20219089

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече