COVID-19 ваксината на AZ/Oxford ще бъде оценена при деца и младежи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Оксфордският университет стартира първото проучване на своята ваксина срещу COVID-19 при деца и младежи на възраст от шест до 17 години.
астра зенека ваксина covid-19

В ново проучване фаза 2 ще бъдат включени 300 участници, като до 240 от тези доброволци ще получат ваксината – известна като ChAdOx1 nCoV-19 или AZD1222 – докато на останалите ще бъде приложена контролна ваксина срещу менингит.

Проучването ще прецени дали ChAdOx1 nCoV-19 може да доведе до добър имунен отговор при деца и юноши.

Нови данни, публикувани в The Lancet, съобщават, че ефикасността на ваксината ChAdOx1 nCoV-19 е по-висока след втората доза при тези с интервал на дозиране от 12 седмици или повече.

Първоначалните данни показват, че ваксината предлага 90% защита от вируса SARS-CoV-2 след втората доза.

AZ също съобщи, че ваксината е 75% ефективна след първата доза, като новите данни потвърждават, че ваксината е 100% ефективна за предотвратяване на хоспитализации или тежки усложнения десет дни след като пациентите са получили първата доза.

Актуализираните данни също така показват, че ваксината AZ/Oxford може да намали вероятността хората да се заразят и предадат вируса, което може значително да забави разпространението на вируса.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.