Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Всичко, което трябва да знаем за коронавирус

Новият щам на коронавирус (временно наречен „2019-nCoV“ от Световната здравна организация [СЗО]) бе открит за първи път през декември 2019 г. в Ухан, град в китайската провинция Хубей с население от 11 милиона, след избухване на епидемия от пневмония без очевидна причина. Сега вирусът се е разпространил в страни по целия свят.

Към момента има около 8000 лабораторно потвърдени случаи на нова инфекция с коронавирус 2019-nCoV, като 170 са съобщени за смърт. Около 90% от случаите са докладвани в Китай.

Вероятно е фармацевтите да се натъкнат на притеснени пациенти и / или такива със симптоми на настинка и грип, които могат да изглеждат подобни на тези на 2019-nCoV. Тази статия дава кратък преглед на новия вирус и на какво да се обърне внимание.

Какво представляват коронавирусите?

2019-nCoV принадлежи към семейство едноверижни РНК вируси, известни като coronaviridae, често срещан вид вирус, който засяга бозайници, птици и влечуги.

При хората често причинява леки инфекции, подобни на обикновената настинка и представлява 10-30% от инфекциите на горните дихателни пътища при възрастни. По-сериозните инфекции са рядкост, въпреки че коронавирусите могат да причинят ентерични и неврологични заболявания. Инкубационният период на коронавирус варира, но обикновено е до две седмици.

Предишни огнища на коронавирус включват респираторен синдром в Близкия изток (MERS), за първи път докладван в Саудитска Арабия през септември 2012 г., и тежък остър респираторен синдром (SARS), идентифициран в Южен Китай през 2003 г. MERS зарази около 2500 души и доведе до повече от 850 смъртни случая, докато SARS зарази повече от 8000 души и доведе до близо 800 смъртни случая. Случаите на смъртност при тези условия са съответно 35% и 10%.

2019-nCoV е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Въпреки че инкубационният период на щама 2019-nCoV понастоящем не е известен, Центърът за контрол на заболяванията в САЩ посочва, че симптомите могат да се появят само след 2 дни или до 14 дни след експозиция. Докладите показват, че 2019-nCoV може да бъде заразен по време на инкубационния период.A 3D medical illustration of 2019 Novel Coronavirus. https://www.scientificanimations.com

Откъде идва новият коронавирус?

В момента не е ясно откъде е дошъл вирусът. Първоначално се смята, че вирусът е възникнал на хранителен пазар в Ухан и впоследствие се е разпространил от животно в човек. Някои изследвания твърдят, че кръстосаното предаване може да е било между змия и човек, но това твърдение се оспорва.

Бозайници като камили и прилепи са замесени в предишни огнища на коронавирус, но все още не е ясно точният произход на животните, ако има такъв, на 2019-nCoV.

Колко заразен е вирусът?

Увеличаването на броя на потвърдените диагнози, включително при здравни работници, показва, че разпространението на 2019-nCoV от човек на човек е факт. Броят на предварителните репродукции (т.е. средният брой случаи, които отделен случай генерира в хода на инфекциозния му период) в момента се изчислява на между 1,4 и 2,5, което означава, че всеки заразен индивид може да зарази между 1,4 и 2,5 души.

Подобно на други често срещани инфекции на дихателните пътища, MERS и SARS се разпространяват по въздушно-капков път. Мерките за предпазване от инфекцията действат при това предположение и за 2019-nCoV, като се смята, че се разпространява по същия начин.

Как се диагностицира?

Тъй като този коронавирус засяга дихателните пътища, често срещащите се симптоми включват треска и суха кашлица, като някои пациенти имат респираторни симптоми (напр. болки в гърлото, запушване на носа, неразположение, главоболие и миалгия) или дори затруднено дишане.

В тежки случаи коронавирусът може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и смърт.

Диагнозата се подозира при пациенти с признаци и симптоми на пневмония, които са съобщили, че пътуват до засегнато място, или които са имали контакт с лице с потвърдено или подозирано 2019-CoV. Разработен е диагностичен тест, а страните карантират и тестват съмнителни случаи .

Как може да се предотврати кръстосана инфекция?

СЗО създаде набор от инфографики, за да илюстрира как пациентите могат да защитят себе си и другите от разболяване; въпреки това, по-голямата част от съветите са подобни на тези, които биха се предоставили при настинки и грип.

коронавирус

Няма специфично лечение за 2019-nCoV. Въпреки че ваксините могат да бъдат разработени за лечение на вируса, поради новия характер на тази инфекция, в момента не е разработена ваксина и процесът за нейното развитие може да отнеме няколко години. Установени са много антивирусни агенти, които инхибират SARS in vitro, но понастоящем няма налични одобрени антивирусни средства или ваксини за справяне с евентуални епидемии от SARS, MERS или 2019-nCoV.

Референции:

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече