Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Какво трябва да знаем за обикновените брадавици?

Брадавиците са често срещани вирусни кожни инфекции, които засягат около 7–12% от населението във всяка възраст и са по-чести при деца. Те са причинени от човешкия папилома вирус (HPV), при който са познати над 150 генотипа.

HPV заразява кератиноцитите, най-доминиращият клетъчен тип в епидермиса, което води до развитие на епидермално задебеляване и хиперкератинизация. HPV инфекцията се придобива от директен контакт, който може да бъде от човек на човек или от околната среда (например душове и басейни; проникването в кожата се увеличава, ако кожата е наранена или мокра).

Кожните брадавици обикновено се диагностицират по външен вид. Характерният вид на различни видове брадавици е както следва:

  • обикновени брадавици (verruca vulgaris) – наричат се още „кокоши трън“, засягат гърба на ръката и около пръстите, имат груба жълто – кафеникава повърхност
  • брадавици по ходилата (verruca plantaris) – могат да се появат на групи и да са доста болезнени
  • плоски брадавици (verruca plana)  –  конгломерати от множество малки брадавици с гладка плоска повърхност, най – често по лицето при деца
  • генитални брадавици (condyloma acuminata)- предават се по полов път; те са меки, разположени по и около гениталиите и ануса и имат гладка повърхност.
брадавици
Кликни за увеличение

Опциите за лечение на брадавиците включват салицилова киселина, често в комбинация с млечна киселина, криотерапия, монохлороцетна киселина и др.

Възможностите за лечение на обикновени брадавици и брадавици по ходилата са:

Салициловата киселина за локално приложение (15–50% w / w), прилагана върху брадавицата ежедневно в продължение на 12 седмици, е лечение на избор за възрастни и по-големи деца. Точният механизъм на действие не е известен, но тя действа като кератолитик.

Криотерапията с течен азот е подходяща за възрастни и по-големи деца, които са в състояние да я понесат. Той причинява бързо охлаждане на клетките, водейки до образуването на ледени кристали в извънклетъчната течност и разрушава мембраните. При настъпване на размразяване извънклетъчната течност става хипертонична, водейки до бърз поток на вода в клетките, което причинява клетъчна смърт.

Лечението обикновено включва излагане на течен азот на всеки две седмици в продължение на три до четири месеца.

Монохлороцетна киселина (Acetocaustin®)

Монохлороцетната киселина се използва от години в дерматологията за пилинг (излющване на горния епидермален слой). Излющва брадавиците слой по слой, като има силно изразен кератолитичен ефект (хидролизира протеините). Кожата около брадавицата трябва да се защити с мехлем, като вазелин или цинкова паста.

Особено предимство на монохлороцетната киселина е, че се използва само веднъж седмично.

Голямо клинично проучване* от 2015 г. доказва, че монохлороцетната киселина (MCA) и криотерапията са най-ефективните лечения при обикновени брадавици, докато при брадавици на ходилата монохлороцетната киселина е по-ефективна от криотерапия и салицилова киселина.

* Bruggink SC, Gussekloo J, Egberts PF, et al. Monochloroacetic acid application is an effective alternative to cryotherapy for common and plantar warts in primary care: a randomized controlled trial. J Invest Dermatol. 2015;135(5):1261-1267. doi:10.1038/jid.2015.1

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече