Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Baricitinib – лекарство с потенциална ефективност спрямо 2019-nCoV

В началото на януари китайски учени публикуваха първата геномна последователност на новия коронавирус (2019-nCoV).

Това позволи научната общност да започне интензивни изследвания на механизъма свързани с разпространението на вируса. Интересен подход в това отношение е изпозването на новите технологии и в частност изкуствения интелект (AI).

Колаборация между компанията BenevolentAI и Imperial College London съобщават, че киназният инхибитор Baricitinib е с висока вероятност за намаляване разпространението на 2019-nCoV в човешкия организъм. Учените смятат, че Baricitinib би блокирал adaptor-associated protein kinase 1 (AAK1), която регулира ендоцитозата на вируса.

Какво всъщност е Baricitinib?

Baricitinib е тирозин киназен инхибитор, които е регистриран за лечение на ревматоиден артрит.

Той е единственият лекарство-модифициращ медикамент от ново поколение за ревматоиден артрит, който се приема под формата на таблетки през устата.

Възлагат се надежди, че ще бъде ефикасна алтернатива на TNF-apha и IL-инхибиторите за контрол на ревматоидния артрит.

Данните от британските учени все още са само “виртуални” и трябва да бъдат проверени в лабораторни и клинични проучвания.

Проблем е също така, че един от сериозните странични ефекти на baricitinib е имуносупресия. Което може да бъде пречка в клиничното му приложение за ограничаване разпространиението на коронавируса.

Обещаващо е, че все пак има лекарство с получено разрешение за употреба, за което има наджда да бъде ефективно срещу 2019-nCoV.

  1. Baricitinib as potential treatment for 2019-nCoV acute respiratory disease/Lancet
  2. Artificial intelligence finds drug that could fight the novel coronavirus/C&EN

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече