Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Нов терапевтичен подход при атопичен дерматит

Барицитиниб / Baricitinib (Olumiant®, Eli Lilly) е на пазара в Европа от 2017 г. за лечение на възрастни пациенти с умерен до тежък ревматоиден артрит (RA). Лекарството инхибира ензима Янус киназа (JAK), който участва във възпалението.

На 19 октомври Европейската комисия, предостави разрешение за употреба на baricitinib за лечение и на умерено тежък до тежък атопичен дерматит при възрастни пациенти, които са кандидати за системна терапия.

Baricitinib е първият JAK инхибитор, одобрен в Европа за атопичен дерматит, като предоставя нова възможност за лечение на голяма група пациенти, която в момента има достъп само до имуномодулатори и dupilumab.

Пероралната терапия е показана за пациенти, при които локалните терапии сами по себе си не са достатъчни за контролиране на симптомите и които отговарят на условията за системна терапия.

Ефикасността и безопасността на барицитиниб като монотерапия или в комбинация с локални кортикостероиди (ЛКС) e оцененa в 3 рандомизирани, двойнослепи, плацебо-контролирани, 16-седмични проучвания фаза III (BREEZE-AD1,-AD2 и -AD7). Проучванията включват 1568 пациенти с умерено тежъкдо тежък атопичен дерматит, определен чрез глобална оценка на изследователя (Investigator’s Global Assessment, IGA) скор ≥3, скор ≥16 по индекса за площи тежест на екземата (Eczema Area and Severity Index, EASI)и ангажиране ≥10% от площта на телесна повърхност (body surface area, BSA).

Подходящите пациенти са били на възраст над 18 годинии са имали предшестващ недостатъчен отговор или непоносимост към локална терапия.

31 процента от изследваните лица на терапия с 4 mg baricitinib са постигнали  оценка на атопичен дерматит от 0 (без симптоми) до 1 (почти без симптоми). С барицитиниб 2 mg дневно, половината от обичайната доза за RA, това е постигнато при 24 процента, докато при плацебо плюс кортизон-съдържащи кремове е само 15 процента. Данните са публикувани само в списанието „JAMA Dermatology“ в края на септември.

doi:10.1001/jamadermatol.2020.3260

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече