Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Ацетилсалициловата киселина може да предпази от тежки усложнения на COVID-19

Ретроспективно кохортно проучване показва, че хоспитализираните пациенти с Covid-19, които преди това са приемали ниски дози ацетилсалицилова киселина (АСК) или които са получавали АСК при постъпване в болницата, са с понижен риск от усложнения поради Covid-19. Все още предстоят допълнителни проучвания, преди да могат да се правят препоръки.

В списание „Анестезия и аналгезия“ са публикувани резаултати от проучване на група изследователи, ръководени от д-р Джонатан Чоу от Медицинския факултет на Университета в Мериленд в Балтимор. Резултатите са на база общо 412 пациенти, хоспитализирани заради Covid-19. 98 от тях са получили АСК в рамките на 24 часа след приема в болница или обичайно са приемали ниски дози АСК. За разлика от тях, 314 от пациентите не са приемали АСК, нито в болницата, нито преди това.

В своя анализ изследователите установяват, че употребата на ацетилсалицилова киселина е свързана с намаляване на риска от усложнения и поставяне на пациентите на механична вентилация (минус 44%). Също така намалява рискът от постъпване в интензивно отделение (минус 43%), както и рискът от смърт в болницата (минус 47%).

Тези ретроспективни данни обаче все още не са достатъчни за обща препоръка относно приема на АСК. По-големи проучвания първо трябва да потвърдят описаното наблюдение. Също така трябва да се има предвид, че АСК може да причини повече вреда, отколкото полза при пациенти с повишен риск от кървене.

По принцип обаче не може да се изключи, че АСК може да има ефекти и при определени пациенти. Отдавна е известно, че тромбозата е опасно усложнение на Covid-19 . Следователно антиагрегантния ефект на АСК може да има положителен ефект. Хепарините също често се използват в болници.

doi: 10.1213/ANE.0000000000005292

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече