Кратка история на Аспирин

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

На 6-и март емблематичната марка Aspirin® отпразнува своята годишнина.

На този ден, преди 122 години, Aspirin® е регистриран от Bayer като търговска марка.

Оттогава тя присъства в аптечките в домовете по целия свят за облекчаване на болката, треската и възпалението. Тук разглеждаме накратко историята на тази марка:

3000 - 1500 г. пр. н. е.
400 г. пр. н. е.
1828 г.
1853 г.
1876 г.
1897 г.
1899 г.
1950 г.
1969 г.
1971 г.
1974

Върбата се използва като лекарство от древни цивилизации като шумерите и египтяните. Папирусът Ebers, древен египетски медицински текст, говори за върбата като противовъзпалително или болкоуспокояващо средство при неспецифични болки.

В Гърция Хипократ използва чай от листа на върба, който съдържа естественото съединение, от което се получава аспиринът. Прилага го при жени, за да им облекчи болката при раждане.

Джоузеф Бухнер, професор по фармация в Мюнхенския университет, Германия, успява да извлече активната съставка от върба, произвеждайки жълти кристали с горчив вкус, които той нарича салицин.

Френският химик Чарлз Фредерик Герхард определя химическата структура на салициловата киселина и химически синтезира ацетилсалицилова киселина.

Първото сериозно клинично изпитване със салицин установява, че той успешно повлиява треската, както и възпаление на ставите при пациенти с ревматизъм ( Lancet 1876; 1: 383).

Докато работи за фармацевтичната компания Bayer, германският химик Феликс Хофман, вероятно под ръководството на колегата Артур Айхенгран, открива, че добавянето на ацетилова група към салициловата киселина намалява нейните дразнещи свойства и Bayer патентова процеса.

Ацетилсалициловата киселина е наречена Aspirin от Bayer. Буквата „А“ идва от ацетил, „spir“ произлиза от растението, известно като Spiraea ulmaria (Блатен тъжник), също източник на салицин, а „in“ е често срещана наставка, използвана за лекарства.

Аспиринът влиза в рекордите на Гинес като най-често продаваното болкоуспокояващо.

Кутия Апирин лети към Луната на борда на Аполо 11.

Джон Вейн, професор по фармакология в Лондонския университет, публикува изследвания, описващи механизма на действие на аспирина (дозозависимо инхибиране на синтеза на простагландини) ( Nature New Biology 1971; 231: 232). По-късно той печели Нобелова награда (1982) за този си труд, заедно с Бенгт Самуелсон и Сун Бергстрьом.

Данните от първото рандомизирано контролирано проучване на аспирин при вторична профилактика на смърт от инфаркт показват намаляване на общата смъртност с 12% за 6 месеца и 25% за 12 месеца, но резултатите са статистически неубедителни (BMJ 1974; 1: 436).

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ ЛИ СТЕ?

Съдържанието на тази страница има информативен характер и е предназначено за медицински специалисти. С натискане на бутона „Да“ декларирате, че сте такъв.