Ситуацията с антибиотиците е по-лоша oт всякога

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Годините на кампании за обновяване на стремежа към разработване на нови антибиотици все още не са дали резултат и няма сериозни разработки, които скоро да сложат край на кризата с антибиотичната резистентност, казва Световната здравна организация (СЗО).

Като дългосрочен привърженик за приоритизирането на развитие на нови антибиотици, СЗО цитира два нови доклада, които разкриват слаби разработки за тези лекарства, ситуация, която застрашава глобалните усилия за ограничаване на антибиотичната резистентност.

60-те продукта в разработката – 50 антибиотика и 10 биологични препарата – носят само малко полза спрямо съществуващите лечения и много малко са насочени към най-критичните устойчиви бактерии – грам-отрицателни бактерии.

Има иновативни кандидати в предклинични проучвания, но ще отнеме години, за да достигнат до пациентите.

Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на СЗО, заявява: „Никога заплахата от устойчивост към антибиотици не е била по-сериозна и нуждата от решения по-спешна.”

„В момента се предприемат множество инициативи за намаляване на резистентността, но също така имаме нужда държавите и фармацевтичната индустрия да се активизират и да допринесат с устойчиво финансиране разработките на нови лекарства.“

Положително е, че разработките, насочени за лечение на туберкулоза и Clostridium difficile изглеждат по-обещаващи.

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.