Ars longa, vita brevis

Ситуацията с антибиотиците е по-лоша oт всякога

Годините на кампании за обновяване на стремежа към разработване на нови антибиотици все още не са дали резултат и няма сериозни разработки, които скоро да сложат край на кризата с антибиотичната резистентност, казва Световната здравна организация (СЗО).

Като дългосрочен привърженик за приоритизирането на развитие на нови антибиотици, СЗО цитира два нови доклада, които разкриват слаби разработки за тези лекарства, ситуация, която застрашава глобалните усилия за ограничаване на антибиотичната резистентност.

60-те продукта в разработката – 50 антибиотика и 10 биологични препарата – носят само малко полза спрямо съществуващите лечения и много малко са насочени към най-критичните устойчиви бактерии – грам-отрицателни бактерии.

Има иновативни кандидати в предклинични проучвания, но ще отнеме години, за да достигнат до пациентите.

Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на СЗО, заявява: „Никога заплахата от устойчивост към антибиотици не е била по-сериозна и нуждата от решения по-спешна.”

„В момента се предприемат множество инициативи за намаляване на резистентността, но също така имаме нужда държавите и фармацевтичната индустрия да се активизират и да допринесат с устойчиво финансиране разработките на нови лекарства.“

Положително е, че разработките, насочени за лечение на туберкулоза и Clostridium difficile изглеждат по-обещаващи.

Абонирай те се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече