Ars longa, vita brevis

Антибиотик от нов клас получи одобрение за употреба в ЕС

Нов антибиотик от нов клас вещества получи одобрение от Европейската комисия в края на юли. Антибиотикът получи одобрение по централизирана процедура и може да се маркетира във всички страни от ЕС. Лефамулин / Lefamulin принадлежи към групата на плевромутилиновите антибиотици и се прилага при пациенти с пневмония.

Антибиотикът lefamuline (Xenleta®) е показан за лечение на придобита в обществото пневмония (ПОП) при възрастни, когато използването на антибактериални  средства, които обикновено се препоръчват за първоначално лечение на ПОП, се счита за неподходящо или при неуспех на лечение с тях.

Плевромутилиновите антибиотици инхибират синтеза на бактериални протеини чрез свързване към пептидил трансферазния център на 50S субединицата на рибозомите. Lefamulin е първият системно наличен плевромутилин, тъй като retapumulin (не се маркетира) се използва локално при Impetigo vulgaris, причинен от Staphylococcus aureus и S. pyogenes.

В post-hoc анализ по подгрупи от две изпитвания фаза 3 при пациенти с придобита в обществото пневмония процентът на случаите на клинично излекуване при посещение след лечение при пациенти с положителни резултати от изследване на култура от храчка, хемокултура или изследване на урината за наличие на антигенина S. Pneumoniae е по-нисък при пациентите, лекувани с lefamulin, в сравнение с пациентите, лекувани с moxifloxacin.

Оралното приложение на двата антибиотика е сравнено в проучването LEAP2 . 738 пациенти с ПОП са получавали 600 mg lefamulin два пъти дневно в продължение на пет дни или 400 mg moxifloxacin веднъж дневно в продължение на седем дни. И в двете групи около 90 процента от пациентите са достигнали основната крайна точка за ранен клиничен отговор. Авторите заключават, че петдневната терапия с перорален lefamulin при пациенти с ПОП е с подобна ефикасност като седемдневното приложение на moxifloxacin.

Най-честите нежелани реакции в проучвания включват диария, гадене и повръщане, повишени чернодробни ензими и удължаване на QT-интервала.

Библиография:

  • КХП Xenleta
  • DOI: 10.1093/cid/ciz090(LEAP-1)
  • DOI: 10.1001/jama.2019.15468(LEAP-2)
Абонирай те се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече