Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Нов подход към терапията на акне

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания и засяга около 650 милиона души по света. Молекулярните механизми на патогенезата обаче все още не са напълно изяснени. Работната група в Кингс Колидж в Лондон, е открила, че протеинът GATA6 (GATA-свързващ протеин 6) може да играе важна роля при това състояние, тъй като експресията на протеина значително намалява при пациенти с акне. Резултатите от проучването са публикувани в списание “Nature Communications”.

Изследването на кожни биопсии от пет здрави доброволци и девет пациенти с различна степен на акне показва, че нивата на GATA6 в кожата са намалени при пациентите с акне. Изследователският екип приема, че GATA6 се експресира в горната част на космените фоликули и свързаните с тях себумни жлези. Изглежда, че контролира някои физиологични процеси, които допринасят за хомеостазата в тази област. Авторите подозират, че GATA6, наред с други неща, ограничава клетъчната пролиферация и производството на липиди, за да предотврати свръхпроизводството на себум от себумните жлези. Също може да предотврати образуването на комедони, т.е. черни точки. По този начин GATA6 може да допринесе за патогенезата на акнето .

Авторите заключават, че работата идентифицира GATA6 като важен регулатор във външните слоеве на кожата. Новите открития могат да проправят път за нови възможности за лечението на акне.

Библиография:

Oulès, B., Philippeos, C., Segal, J. et al. Contribution of GATA6 to homeostasis of the human upper pilosebaceous unit and acne pathogenesis. Nat Commun 11, 5067 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-18784-z

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече