ЕС иска до 300 милиона повече дози ваксини от Moderna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Европейската комисия е договорила договор за до 300 милиона допълнителни дози ваксини от американския производител Moderna. Това съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел в сряда. Според информация на комисията тази година ще бъдат доставени 150 милиона дози. Има и възможност за още 150 милиона дози за 2022 година.
ЕК модерна ваксини covid-19

Миналата година Европейската комисия първоначално поръча 160 милиона дози от Moderna. Сега се добавят до 300 милиона дози, информира днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. От тях 150 милиона трябва да бъдат доставени тази година, с възможност за още 150 милиона през 2022 година. Договорът беше одобрен от колегиума на комисарите в сряда. Сега държавите от ЕС разполагат с няколко дни, за да повдигнат възможни възражения. 

Ваксината на Moderna е една от трите ваксини, които вече са одобрени в ЕС. ЕК одобри ваксината на 6-ти януари. Оттогава ваксината се използва и в България. Както при ваксината Biontech / Pfizer, това е иРНК ваксина. И двете са повече от 90 процента ефективни. 

В сравнение с ваксината на Pfizer / Biontech, тази на Moderna се счита за малко по-лесна за прилагане, тъй като не трябва да се охлажда при екстремно-ниски температури. Производителят е със седалище в Кеймбридж в американския щат Масачузетс, но произвежда и в ЕС. 

Ваксината на Moderna се нуждае от прилагане на две дози с интервал от четири седмици, за да бъде ефективна. Генетичната информация за патогена се съдържа в иРНК, от която човешкото тяло произвежда вирусен протеин.

Biontech/Pfizer също предлагат повече

Има и добри новини от Брюксел относно ваксината от Biontech / Pfizer: Договорът на производителя с Европейския съюз за до 300 милиона дози най-накрая е подписан. Двете компании съобщиха за сделката в сряда. Комисията на ЕС обяви споразумението през януари.

Съгласно това, през тази година в ЕС се очакват още 200 милиона дози ваксина, от които 75 милиона през второто тримесечие на 2021 година. Съществува и възможност за допълнителни 100 милиона дози. Това допълва договора, сключен миналата година за доставка на 300 милиона дози. Възможната обща бройка се увеличава до 600 милиона дози.

АВТОР