Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Нова фиксирана комбинация за рак на гърдата

Комитетът на ЕМА за лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) препоръча за одобрение фиксирана комбинация трастузумуаб / пертузумаб (Phesgo®, Roche) за лечение на рак на гърдата.

Новата фиксирана комбинация от две антитела – трастузумаб (Herceptin®) и пертузумаб (PERJETA®), е предназначена да се използва при ранен стадий на рак на гърдата и метастатичен рак на гърдата. В първия случай се комбинира с химиотерапия; при метастатичен рак на гърдата е предназначена комбинацията с доцетаксел.

Пациентите, лекувани с фиксираната комбинация трастузумаб / пертузумаб, трябва да имат HER2-позитивен туморен статус. HER2 означава рецептор-2 на човешкия епидермален растежен фактор (human epidermal growth factor receptor-2). Прекомерната експресия на HER2 се наблюдава при 20%-30 % отслучаите на първичен рак на млечната жлеза. Предимство е, че новото лекарство е в лекарствена форма за подкожно прилагане.

Пертузумаб е инхибитор на димеризацията на HER2 и подобно на трастузумаб е насочен срещу HER2. Той обаче има различен механизъм на действие. Докато трастузумаб потиска лиганд-независимото активиране на HER2 сигналния път, пертузумаб инхибира лиганд-зависимата димеризация на HER2 с други членове на семейството на HER рецепторите. И двете антитела, например, потискат комплементарни сигнални пътища, които са отговорни за растежа на тумора и по този начин могат да се борят с тумора по-ефективно от трастузумаб сам. Механизмът на действие се допълва от антитяло-зависима клетъчно-медиирана цитотоксичност.

Най-често наблюдаваните нежелани реакции са алопеция, диария, гадене, анемия, астения и артралгия.

Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече