Ars longa, vita brevis
Реклама

Реклама

Терапия за множествен миелом получи одобрение от ЕК

Европейската комисия издаде условно разрешение за пускане на пазара на Blenrep (belantamab mafodotin) като монотерапия за лечение на множествен миелом при възрастни пациенти, които са получили поне четири предходни терапии и чието заболяване е рефрактерно към поне един протеазомен инхибитор, един имуномодулатор и едно анти-CD38 моноклонално антитяло, и които са показалипрогресия на заболяването припоследната терапия.

Belantamab mafodotin / белантамаб мафодотин / е конюгат антитяло-лекарство, който съдържа белантамаб, афукозилирано хуманизирано моноклонално IgG1k антитяло, специфично за В-клетъчния матурационен антиген (B cell maturation antigen, BCMA), произведено в клетъчна линия на бозайник (яйчник на китайски хамстер) чрез рекомбинантна ДНК технология, конюгирано с малеимидокапроил монометил ауристатин F (mcMMAF).

Белантамаб мафодотин се свързва с ВСМА върху клетъчната повърхност и бързо се интернализира. След като попадне в туморната клетка, цитотоксичното средство се освобождава, нарушавайки микротубулната мрежа, което води до блокиране на клетъчния цикъл и апоптоза. Антитялото подобрява набирането и активирането на имунни ефекторни клетки, като унищожава туморните клетки чрез антитяло-зависима клетъчна цитотоксичност и фагоцитоза. Апоптозата, индуцирана от белантамаб мафодотин се придружава от маркери на имуногенна клетъчна смърт, което може да допринася за  получаване на адаптивен имунен отговор към туморните клетки.

Илюстрация: http://poster.gsk.com
Абонирайте се за нашия бюлетин
Новини и полезни статии за фармацевти
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност. Приемам Научи повече