Синьо зрение след синьото хапче

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Първоначално sildenafil е изследван като лекарство, предназначено за пациенти с белодробна хипертония, тъй като има вазодилатиращ ефект и намалява съпротивлението на кръвния поток. Разбира се, в последствие, молекулата става известна с възможността си да повлиява еректилната функция и през 1998 получава одобрение за употреба, като лекарство за лечение на еректилна дисфункция. Оттогава над 30 милиона мъже по света са лекувани с лекарствения продукт. Наред с благоприятните ефекти, както всяко лекарство sildenafil Има и различни странични ефекти. Може би най-странният от тях аномалии в цветното зрение.

Много потребители на sildenafil съобщават за цианопсия, форма на хроматопсия, при която човек има необичайно цветово възприятие – в този случай неочаквани сини усещания. Тоест всичко изглежда синьо.

Sildenafil отпуска гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове. Това се случва чрез инхибиране на фосфодиестераза 5. Sildenafil обаче също инхибира фосфодиестераза 6, която е много подобна на фосфодиестераза 5, но с далеч по-различни и неочаквани ефекти – прекомерно сенсибилизира пръчковидните клетки в ретината. Тези пръчковидни клетки са най-ефективни при улавяне на синия спектър, така че зрението започва да се доминира от син нюанс.

Д-р Майкъл Ф. Мармор, професор по офталмология в Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, казва, че синьото зрение става по-чест страничен ефект, когато някой приема високи дози или злоупотребява с лекарството, но обикновено избледнява, когато лекарството се спре.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1350946202000137?via%3Dihub

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ