Патронен празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
медицински колеж Йорданка Филаретова

По традиция на 19 март от 11:00 ч. в двора на колежа ще бъде поднесен венец на паметника на Йорданка Филаретова.

Официален гост на патронния празник ще бъде Ректора на Медицински университет – София – Академик д-р Лъчезар Трайков, дмн.

Йорданка Филаретова е активна общественичка, възрожденка и радетелка за равноправието на българката в обществения живот. Родена е на 19 март 1843 г. в София, дъщеря на видния софийски търговец Никола Иванов – Хаджи Коце и съпруга на Сава Филаретов. По време на революционна борба отговаря за архивата на Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски и е укривала самия Апостол. Участва в Сръбско-българската война като милосърдна сестра и е първата българска жена, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – „Голям червен кръст”, учреден от княз Александър I Батенберг. През 1869 г. основава женско дружество „Майка” и женска гимназия. След Освобождението основава благотворителното дружество “Всех скорбящих радость” (1909) и приют за възрастни хора (1911).  

Йорданка Филаретова е посветила живота си на благотворителност и грижа за бедни, болни, бездомни, създавала е училища и приюти.

Сградата, в която се помещава Медицински колеж днес, е построена от Филаретова, първоначално като приют за бедни, болни и самотни, а в последствие от началото на 20 в. е училище за подготовка на медицински специалисти.

От 2000 г. с Решение на Академичния съвет на МУ-София, Медицински колеж приема името на Йорданка Филаретова.

Тази година, по случай 178 г. от рождението на патрона на колежа, бе проведен конкурс – Есе на тема „Добродетелност, благотворителност и бъдеща професия“.

Отличените работи са на следните студенти:

  • Гергана Христова Драгоева
  • Димитринка Димитрова
  • Милена Миладинова
  • Николай Божков
  • Кристина Маламова

АВТОР