Консултативният панел на FDA гласува одобрението на Comirnaty за деца

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
comirnaty ваксина Pfizer Biontech

Консултативен орган към FDA на САЩ се изказа в подкрепа на спешното одобрение на ваксината срещу Covid-19 на Biontech / Pfizer за деца на възраст между пет и единадесет години. Това решиха членовете на комисията на заседание във вторник. Препоръката не е обвързваща, но FDA обикновено следва експертите. Окончателното решение на FDA се очаква по-късно тази седмица. 

Според Белия дом кампанията за ваксинация на приблизително 28 милиона засегнати деца в САЩ може да започне още през ноември. Правителството ще достави 15 милиона дози ваксина на педиатри, клиники и аптеки в рамките на няколко дни след одобрението. Необходимите аксесоари, като по-малки спринцовки, също ще бъдат доставени директно. 

Ваксината на производителите Biontech и Pfizer вече е одобрена в САЩ за деца и юноши от 12-годишна възраст и за възрастни. Продуктите на Moderna и Janssen (Johnson & Johnson) досега са одобрени там само за употреба при възрастни.

Германската компания Biontech и нейният американски партньор Pfizer също кандидатсваха за одобрение на тяхната ваксина срещу корона за деца от тази възрастова група в Европа, както обявиха в средата на октомври. Съответно те предадоха съответните данни на Агенцията на ЕС по лекарствата (ЕМА) .

Според Biontech / Pfizer клинично проучване показва, че ваксината се понася добре от деца от тази възрастова група и предизвиква силен имунен отговор един месец след втората доза. Компаниите представиха данните в средата на септември. В сравнение с възрастните и юношите, на децата от пет до единадесет години е била дадена значително по-ниска доза от ваксината (10 вместо 30 µg). Те получават втората необходима доза след 21 дни. Проучването включва 2268 деца на тази възраст.

АВТОР

Обява за работа - аптека Медея

  • Пусни файловете тук или
    Pharmacist.bg не съхранява личните данни на кандидатите за работа. С кандидатсването си за работа Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат изпратени към работодателя.