ЕМА препоръча за одобрение първа ваксина срещу COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

EMA препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината Comirnaty, разработена от BioNTech и Pfizer, за предотвратяване на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при хора на възраст над 16 години.

Научното становище на EMA проправя пътя за първото разрешение за пускане на пазара на ваксина срещу COVID-19 в ЕС от Европейската комисия, с всички необходими предпазни мерки, контрол и задължения.

Комитетът на EMA за лекарства за хуманни употреба (CHMP) завърши своята строга оценка на Comirnaty, като заключи с консенсус, че вече са налице достатъчно надеждни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината, за да се препоръча официално условно разрешение за пускане на пазара. Това ще осигури контролирана и стабилна рамка за подпомагане на кампаниите за ваксиниране в целия ЕС и за защита на гражданите на ЕС.

„Днешните положителни новини са важна стъпка напред в борбата ни срещу тази пандемия, която е причинила страдания и трудности на толкова много хора“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на EMA.

АВТОР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ